Категорије
СНП

Zalagaće se za prava žena i ravnomjeran regionalni razvoj

BERANE – Nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine mjesto u crnogorskoj Skupštini izborile si u i tri poslanice iz Berana i to kao predstavnice koalicije „Za budućnost Crne Gore”. Radi se o Milosavi Paunović, članici SNP-a, Jeleni Božović iz Nove srpske demokratije i Jovanki Bogavac iz redova Pokreta za promjene. Tako su po prvi put samo pripadnice ljepšeg pola, kao dio vladajuće većine, dobile priliku da zastupaju interese građana Berana u državnom parlamentu. One su svoje političko iskustvo u minulom periodu, kao odbornice sticale i u lokalnoj Skupštini, zagovarajući korjenite promjene u svim oblastima života, kao i ravnopravan tretman muškaraca i žena u našem društvu. Za tako nešto, kako navode, zalagaće se i u Skupštini Crne Gore.

-Kod nas još uvijek, u dobroj mjeri, vladaju stereotipi po kojima se smatra da muškarci treba da imaju prednost u odnosu na žene kada je u pitanju neki javni angažman ili pozicioniranje na određenim odgovornim mjestima. Misli se da muškarcima priodno pripada da upravljaju i vladaju, a da su žene tu da se bave nekim drugim poslovima i aktivnostima. To svakako nije dobro, jer muškarci i žene treba da budu ravnopravni u svim segmentima društva, onako kako to i demokratski procesi zagovaraju i to ćemo isticati na skupštinskim plenumima. Dobro je da su građani Berana pokazali da imaju sluha za poštovanje rodne ravnopravnosti. Na to ukazuju i brojne čestitke koje su minulih mjeseci upućivali nama kao njihovim predstavnicima, uz želju da budemo dostojni reprezenti sredine iz koje dolazimo – zajednička je ocjena tri poslanice iz Berana.

One, između ostalog, navode da će se u cilju poštovanja ravnopravnosti, zalagati za vladavinu prava.

-Kao poslanica u državnom parlamentu zalagaću se da parlament ostvaruje svoju primarnu funkciju, odnosno da kao zakonodavni organ bude mjesto gdje će se donositi zakoni koji će na pravi način urediti sve oblasti našeg društva.Svi diskriminatorski zakoni koji su „pisani” isključivo u svrhu održanja bivšeg režima na vlasti, moraju biti promijenjeni i prilagođeni potrebama građana. Daću svoj doprinos da se donese novi zakon koji će urediti položaj majki sa troje i više djece i da se ostvari predlog SNP-a o donošenju zakona koji će regulisati dječji dodatak, kako bi se siromaštvo djece, kao jedno važno i često zapostavljano pitanje riješilo na što bolji način- kaže za „Dan” Milosava Paunović.

Ona ističe da će se njena zalaganja ticati i ravnomjernijeg regionalnog razvoja Crne Gore.

– Zalagaću se za razvoj Berana i čitavog sjevera Crne Gore. Osnovna i suštinska potreba sjverne regije je ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda stanovništva, kao i smanjenje nezaposlenosti. Država mora preuzeti brigu o sjeveru, a za početak neka to bude osnivanje obećanog Fonda za razvoj sjevera – naglasila je Paunović.

Berane vjesnik pobjede
Milosava Paunović tvrdi da je Berane odigralo istorijsku ulogu na putu promjene vlasti u Crnoj Gori.

– Koalicija Zdravo Berane je perije šest godina pokazala da je DPS pobjediv i da se do promjena može doći, samo ako postoje volja i upornost. To je potvrdila ponovo prije dvije godine kada je ponovo pobijedila. To je budilo nadu kod građana u drugim gradovima koji su priželjkivali beranski scenario. Na taj način Berane je postalo vjesnik onoga što se desilo ove godine na državnom nivou. To svakako imponuje i meni i svim Berankama i Berancima, tim prije jer je i naša lokalna uprava pokazala kako jedna opština, uz poštovanje zakona, može da funkcioniše i bude istinski servis svih građana –podvlači Paunović.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.