Категорије
СНП

Odbornik SNP-a Bogdan Božović ocjenjuje da su brojne poslove gradske uprave pratili propusti

Zavrijedili pažnju tužilaštva

Rad gradske uprave u prošloj godini nije se u bitnom promijenio već je u nastavljena ustaljena praksa na osnovu koje DPS vlada u glavnom gradu, a tome u prilog govore i brojni „propusti” u radu gradske administracije, od kojih pojedini zavređuju pažnju tužilaštva, ocijenio je Bogdan Božović, odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada. Među tim primjerima Božović navodi postavljanje stubića u obliku slova „P” u gradu.

–Na tenderima firme koje su dobijale ovaj posao su uzimale po stubiću 7,26 odnosno 6,05 eura. Kada se te cifre saberu sa troškovima koje iziskuje izrada i postavljanje tih stubića dođe se do iznosa od otprilike 10 eura. U dokumentaciji koja nam je dostupna ta cifra je višestruko uvećana, iznosi koji su navedeni su 29 i 23 eura. Te cifre su, kako navode iz Puteva, dobijene nakon „detaljne analize troškova”. Bez obzira na njihov pokušaj da se objasni ovoliko uvećanje troškova, ono nije moguće racionalno objasniti. Postavlja se pitanje da li se ovakav način prikazivanja troškova primjenjuje i u projektima koji su mnogo skuplji – navodi Božović.

Glavni grad je poslovao i sa firmom čiji vlasnik je pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza, ukazuje Božović.

– Informacije o tužilačkoj akciji „Vardar” u kojoj se pominje ta firma su javno dostupne. Proces je rezultirao osuđujućom presudom. Dodatne provjere koje omogućava Zakon o javnim nabavkama prilikom javljanja na tender se očigledno nisu željele izvršiti. Naravno, po već ustaljenoj praksi niko nije snosio odgovornost za ovaj propust – navodi Božović.

On se osvrnuo i na postavljanje video-nadzora na nekoliko lokacija u gradu.

–Krajem jula prošle godine iz Glavnog grada je navedeno da je riječ o pilot projektu koji ima za cilj zaštitu imovine i bezbjednosti sugrađana. Na osnovu iznesenih sumnji građana u zakonitost takvog postupka NVO MANS je kontaktirala Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora utvrdila da Glavni grad nije sproveo postupak na zakonit način, te da je neovlašteno vršio nadzor – navodi Božović.

On ukazuje da u novoj godini ne očekuje da će se nešto značajno promijeniti u radu predstavnika vlasti, te da će vlast nastaviti i dalje sa propagandom kako je to najbolja gradska uprava u istoriji Glavnog grada i kako se nikada nije tako radilo.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.