Категорије
Друштво

Poljoprovrednici iz Malesije očekuju od novog ministrastva poljoprivrede da zaštiti domađe proizvođače uvođenjem zabrana i kontrole uvoza proizvoda koji se kod nas proizvode

Poljoprovrednici iz Malesije očekuju od novog ministrastva poljoprivrede da zaštiti domađe proizvođače uvođenjem zabrana i kontrole uvoza proizvoda koji se kod nas proizvode, ali i da dobiju određene subvencije i kredite već za proljećnu proizvodnju. Oni pozivaju ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića da obiđe poljoprivredne krajeve kako bi mu saopštili probleme. Željko Milić, proizvođač iz Pothuma, kaže da je kriza izazvana epidemijom ostavila ozbiljne posledice na turizam i poljoprivredu koji su uvezani.

– Određene firme su i ove godine uvozile proizvode, a zaboravili su na domaće proizvođače. Mi nikada ne bi mogli da dođemo u kriznu situaciju da nema trgovačkih lanaca koji uvoze iz inostranstva. Mi smo u špicu sezone krompira u julu i avgustu imali višak, a jedan lanac je 50 odsto skuplje plaćao uvozni. Čitavo vrijeme su uvozili krompir na 30 centi, a naš nijesu htjeli da plate 20. To niko ne može da objasni. Poljoprivredu ipak nijesu uspjeli da ugase za minulih 30 godina za razliku od drugih proizvodnji, ali su nam nanijeli ogromnu štetu nekontrolisanim uvozom. Svakodnevno čujem priče o patriotizmu. Patriotizam je pomoći svom narodu, a ne ubijati ga do kraja – ističe Milić.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.