Категорије
Актуелно

Crna Gora od 2008. godine dodijelila 390 pasoša po povlašćenoj proceduri, rekord u 2020.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je da je Vlada Crne Gore tokom 2020. godine izdala čak 115 počasnih državljanstava. Iz te nevladine organizacije istakli su da je to rekord u odnosu na ostale godine. Preko trećina izdatih državljanstava je iz perioda nakon okončanja parlamentarnih izbora do stupanja na funkciju nove Vlade. Među novim državljanima Crne Gore je Rašad Alijev, izvršni direktor kompanije Azmont investment, koja stoji iza projekta Portonovi u Herceg Novom. Alijev je dobio pasoš 8. juna 2020. godine. Državljanstvo je 27. decembra 2019. godine dobio i biznismen Neil Emilfarb, čelnik Strateks developmenta. Ta kompanija je vlasnik dijela akcijskog kapitala Budvanske rivijere. U oktobru ove godine crnogorsko državljanstvo je dobio i Aslan Musin, nekadašnji zamjenik premijera Kazahstana i ambasador te zemlje u Hrvatskoj. Na listi počasnih dobitnika pasoša je i počasni konzul Crne Gore u Istanbulu i preduzetnik Mehmet Akan Sumer, koji je dobio državljanstvo 14. maja 2015. godine. Tu je i Rijan Stasen, poznati južnoafrički bankar. Iz spiska se može vidjeti da su i neki predstavnici nove parlamentarne većine u Crnoj Gori dobili počasna državljanstva, poput ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić – 19. marta 2012. godine i poslanika UCG Vladimira Dobričanina, koji je pasoš dobio 2010. godine. Interesantno je da je počasni pasoš dobila i Rialda Nurković, snaha bivšeg ministra Osmana Nurkovića.

Od 2008. do 2020.godine, crnogorska vlada je, prema podacima koje ima CGO, izdala 390 počasnih državljanstava. U analizi CGO „Počasna državljanstva – kako se i kome dodjeljuju?“ navode se, između ostalog, i 203 lica koja su primljena u počasno državljanstvo do jula 2015. godine. To je kasnijih godina dopunjeno sa još 223 lica koja su primljena sukcesivno: dodatnih 10 lica u 2015. godini, 18 lica u 2016. godini, 12 lica u 2017. godini, 10 lica u 2018. godini, 22 lica u 2019. godini i 115 lica u 2020. godini. Kako navode iz CGO, u 2020. godini se bilježi gotovo trećina svih dodijeljenih počasnih državljanstava za proteklih 12 godina, od čega je 37 dobilo taj status od 30. septembra 2020. do 4. decembra 2020. godine.

– Treba napomenuti da se radi o krajnje netransparentnom procesu, da su rješanja o dodjeli ovih državljanstava tipska i štura, odnosno da se iz njih za najveći broj ovih lica ne može zaključiti kakav su to realan doprinos imala da bi se tretirala kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, kako je to definisano članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Pored rješenja kojima nedostaje suštine, a to su osnov prijema, ko su predlagači lica ali i drugi formalno pravni elementi, ostaje i otvoreno pitanje njihove zakonitosti zbog predlagača. Naime, članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu kao jedini zakonski predlagači navode se predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine ili predsjednik Vlade, dok u praksi imamo brojna rješenja koja se kose sa ovom zakonskom odredbom odnosno najčešće su predlozi dolazili preko ministara – saopšteno je iz CGO.

Ukazali su da je notirana i praksa koja ukazuje na moguće dodatne zloupotrebe kroz činjenicu da su neki članovi porodica onih koji su po članu 12 primljeni u crnogorsko državljanstvo u brzoj i upitnoj proceduri primani nakon toga u crnogorsko državljanstvo po članu 16 istog zakona, a samim tim se isti ne računaju ovaj broj od 390 počasnih državljanstava.

– CGO objavljuje spisak svih počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine i poziva novu Vladu i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da to čine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo. Takođe, pozivamo nadležne organe da ovom procesu ubuduće pristupaju savjesno i da ga dovedu u zakonski okvir, kao i da rješenja o dodjeli ovih državljanstava prate iscrpna obrazloženja kako se ne bi pravila veća šteta nego korist primjenom ovog instituta – navode iz CGO.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.