Категорије
Култура

Nagrada za „Don Kihotovu smrt i druge priče”

Pisac i novinar Ratomir Rale Damjanović dobitnik je međunarodne nagrade „EYELANDS BOOK AWARDS” za 2020. koju dodijeljuje grčki književni časopis „Eyelands.gr” u saradnji sa IK „Strange Days Books” iz Atine već osam godina. Damjanoviću je nagrada pripala za kratke neobjavljene priče „Don Kihotova smrt i druge priče” (u prevodu na engleski jezik). Ovu knjigu čeka izdanje na grčkom jeziku, uz niz promocija u Grčkoj i na internet mreži.
Priznanje se dodijeljuje u nekoliko kategorija, za objavljenu i neobjavljene književne rukopise raznih žanrova.
Na konkursu svake godine učestvuju pisci sa svih kontinenata. Kako urednici ističu, „publikuju se knjige koje teže da umjetničkoj književnosti daju prednost, koje su nosioci novih ideja i intrigantnih perspektiva, i nisu napisane samo u komercijalne svrhe.”
Damjanovi, dugogodišnji urednik u radio Beogradu, autor je dvadesetak knjiga, među njima i dvotomne hrestomatije „Srbija u delima stranih autora”. Dobitnik je nagrada „Miloš Crnjanski”, „Isidora Sekulić”, nagrade Zmajevih dečjih igara za nabolji roman za mlade na srpskom jeziku i brojnih drugih priznanja. U Damjanovićevom opusu posebno mjesto zauzimaju romani „Zgad” i „Sančova verzija”.
Za neobja „Pouke Grka” nagrađen je Gejl Sidonija Šobot iz Kanade, za objavljenu knjigu priča Dženifer Stajl iz Velike Britanije. Za objavljenoi istorijski roman nagrađena je Mona Deš, a za neobjavljeni Kejt Vajzman. Priznanje za objavljeni roman pripalo je Ketlin Solimajn, a Suzan Van Doling je dobila nagradu za neobjavljeni roman. Amerikanac Džef Fernsajd dobio je nagradu za objavljene kratke priče. Za zbirku poezije nagrada je pripala Sari Rajs, a za neobjavljenu poeziju Šeri Mosafre Rajnd.
Nagrade će biti uručene u Atini u maju. 

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.