Категорије
Култура

Zmajeva nagrada za Radomira Uljarevića i Sašu Radojčića

DODIJELJENA NAGRADA MATICE SRPSKE ZA NAJBOLJU PJESNIČKU ZBIRKU NAPISANU NA SRPSKOM JEZIKU

Pjesnici Radomir Uljarević i Saša Radojčić dobitnici su prestižne Zmajeve nagrade Matice srpske za 2020. godinu, odlučio je žiri u sastavu: prof. dr Jovan Delić (predsjednik), prof. dr Dragan Stanić, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje. Na konferenciji za novinare Matice srpske je saopšteno da je ova prestižna nagrada ustanovljena 1953. godine i da se dodjeljuje za najbolju pjesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku. Književnu poeziju na srpskom jeziku u proteklih godinu dana žiri je ocijenio kao visoko kvalitetnu. Smatraju i da su nagrađeni pjesnički stvaraoci originalni, da se njihov pjesnički jezik odlikuje odličnom lirikom i da su zreli pisci različitih poetika.
– Za knjigu Radomira Uljarevića koja nosi naziv „Pepeo”, može se reći da je knjiga izuzetne lirske zrelosti i usredsređenosti, koja otvara bolna pitanja srpskoga naroda – kazao je, između ostalog, Selimir Radulović, obrazlažući odluku žirija. Iz te knjige, kako zapaža Radulović, provijava osnovni stav autora da je vjera Hristov dah i život srpskog naroda.
Kada se zna da je ovo prestižno priznanje otišlo u ruke velikim imenima poput Desanke Maksimović, Vaska Pope i Matije Bećkovića, onda je zasigurno velika potvrda ovogodišnjim dobitnicima da su na pravom književnom putu.
– Knjiga „To mora da sam takođe ja” autora Saše Radojčića pruža idealni primjer kako savremeni pjesnik može iznjedriti angažovanu stihotvornu masu, kazao je član žirija Selimir Radulović.
Laureat Radomir Uljarević smatra da svaka nagrada koja se dodjeljuje za poeziju, uvijek znači mnogo za samu poeziju.
– Zmajeva nagrada prije svih drugih. Ne samo po važnosti i značaju onoga ko tu nagradu dodjeljuje, već i po važnosti i značaju ranijih dobitnika te nagrade, a smisao nagrade je u tome da dodatno svrati pažnju čitalaca na pjesničko štivo, koje u našem vremenu nekako sklonjeno u stranu. Poezija je odavno izgubila širu čitalačku publiku i računa sa posvećenicima, sa onim čitaocima koji još imaju povjerenje u poeziju, i povjerenje u mogućnost da upravo tamo pronađu onu nit koja ih vezuje sa najvažnijim, a što nije sadržano u drugim disciplinama duha. Ova knjiga poetski ispituje zlo koje se u cikličnim vremenskim razmacima pojavljuje u svoj strahoti ovoga svijeta, a srpski narod, ma gdje bio, pa i u Crnoj Gori, nekim udesom sudbine se obreo u grotlu tog zla. O tome svjedoči „Pepeo”. „Pepeo” nikoga ne optužuje, ova knjiga svjedoči, a svjedoci su počinioci svekolikog zla. Oni su dobili riječ, i to u obliku dokumenta – pojasnio je u razgovoru za „Dan”, na vijest o nagradi, pjesnik Radomir Uljarević.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.