Категорије
Култура

Pjesnički karavan od fantazije

PROMOVISAN ŠESTI ZBORNIK POEZIJE UKU „ZENIT”

Zbornik dječje poezije „Pjesnički karavan” u izdanju Udruženja književnika i umjetnika „Zenit” iz Podgorice promovisan je u KIC-u „Budo Tomović” O šestom po redu zborniku koji je među istim koricama okupio pjesnike, ljubitelje pisane riječi, talentovane mališane – jednom riječju zaljubljenike u stih i rimu, govorili predsjednik Zenita” Milan Rajović, potpredsjednik Veljko Veljović, Vida Ristić i Goran Popović. Stihove su čitali Dragoljub Pejović, Zorica Marković, Jana Veljović, Marija Marković, Balša Kićović i Nikolina Mirković. Program su vodile Ivana Knežević Minić i Darija Dulović Madžgalj.
– Pozdravljam i vas dragi prijatelji i ljubitelji pisane riječ što ste došli da skupa damo podršku herojima pisane riječi. Večeras se zabavljamo i uživamo slušajući njihove stihove iz zbornika. U njegovom stvaranju učestvovalo je 124 pjesnika od 11 do 85 godina što je izuzetno značajno kako za Udruženje „Zenit”, ako i za Crnu Goru – kazao je, između ostalog, Rajović, napominjući da se u zborniku na 310 strana našlo mjesta i za talentoanu djecu iz regiona.
Srećna je i država što ima i što ostavlja takve tragove da se generacije dive i ponose sa njima: Tijana Radonjić, Tijana Našpalić, Teodora Ćipranić, Sofija Kovačević, Balša Kićović, Ognjen Veljović… i svi učesnici, kako djeca, tako i odrasli, ostavivši djela da žive kroz vjekove, da ih spominju generacije kao Čika Jovu Jovanovića Zmaja i druge velikane, poručio je on.
Zbornik dječje poezije pod nazivom „Pjesnički karavan” plijeni tematskom raznovrstašću naglasio jeGoran Popović.
– U njemu su zastupljeni svi elementi dobre poezije, od poetičnosti i humora, do fantazije i informativnosti – konstatovao je on.
Popović je primjetio da je posebna vrijednost i jedna od karakteristika ovog zbornika to što tematski stihovi u njemu nerijetko dočaravaju porodičnu idilu, „kada dušu obuzima milina življelja i kada se tone u bezbrižan san, jer samo u okrilju porodice ljepše se sanja”.
Po svom karakteru zbornik tvore lirske i lirsko epske pjesme, a posebno su interesantne i dopadljive pjesničke basne – istakao je Popović.
Profesorica Milanka Berković autorka je recenzije šestog „Pjesničkog karavana”.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.