Категорије
Актуелно

Kontingent od 5.000 Sputnjika V stigao na podgorički aerodrom

Ministarka podsjetila da donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske vakcine Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina, kao i 84.000 doza Astra Zeneke

Danas je u Crnu Goru stigao prvi kontingent od 5.000 vakcina protiv Kovida-19, ruskog proizvođača Sputnjik, čime je počela isporuka ukupno 50 hiljada vakcina tog proizvođača. Iz Vlade je saopšteno da navedena količina u našu zemlju treba da stigne do kraja prvog kvartala ove godine.

Pošiljku su, u ime Vlade, na podgoričkom aerodromu dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Srećko Crnogorac, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Borovinić Bojović je istakla da je nabavka i isporuka prvih pet od ukupno 50 hiljada vakcina Sputnjik V, koliko je planirano da stigne u Crnu Goru do kraja marta, kao i još 50 hiljada koje treba da budu dopremljene u našu zemlju do kraja drugog kvartala, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Ona je istakla da je, zahvaljujući naporima i direktnim pregovorima dvije vlade, koji su, iako su trajali samo dva mjeseca, bili izuzetno konstruktivni i učinkoviti, prva tranša vakcina Sputnjik V stigla u Crnu Goru.

Ministarka zdravlja je, kako je saopšteno, još jednom iskazala veliku zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što prije dođu u Crnu Goru.

„Želim da istaknem i poseban doprinos dr Sergeja Boljevića, zahvaljujući čijem učešću i pregovorima je Crna Gora rekordno brzo dobila vakcine“, naglasila je Borovinić Bojović.

Sputnjik vakcine
foto: Vlada Crne Gore

Ona je podsjetila da donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske vakcine Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina, kao i 84.000 doza Astra Zeneke.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da se dolaskom vakcina u Crnu Goru pojavila nada za povratak normalnom životu, jer je, kako je naglasio, masovna imunizacija stanovništva glavni preduslov za oporavak svjetske i nacionalnih privreda, pogođenih od posljedica pandemije.

„Vakcina Sputnjik V je bezbjedna i efikasna, njeni proizvođači oslonili su se na iskustvo i dugu tradiciju napredne ruske nauke. Uvjeren sam da će ruska vakcina pomoći da se spasu hiljade života stanovnika Crne Gore, sa kojom imamo davne istorijske, kulturne i duhovne veze“, istakao je Maslenikov.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares