Категорије
Култура

Propitivanje odnosa čovjeka i umjetničkog djela

U SUSRET PREMIJERI DRAME „ĐOKONDA” U CRNOGORSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Premijerom „Đokonda” koju je po drami savremenog američkog dramskog pisca Viktora Lodata „Žena koja se igra” režirala Dušanka Belada, Crnogorsko narodno pozorište sjutra u 16 časova repertuaru dopisuje novu predstavu.
Dramu nastalu po istinitom događaju, krađi Da Vinčijeve „Mona Lize” 21. avgusta 1911, dočaraće publici Slavko Kalezić i Branka Otašević, koji tumače po tri lika, kao i Zoran Vujović i Slobodan Marunović. Pored režije, Dušanka Belada potpisuje i adaptaciju teksta koji će na daskama CNP-a doživjeti praizvedbu kad je u pitanju naš region.
Ovim komadom stavlja se tačka na „možda najteži period u radu CNP-a”, ocijenio je umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić, koji se „sedmoj sili” obratio licem u lice nakon godinu dana.
– Predstava se bavi odnosom umjetnosti i čovjeka. Razmišljajući šta je to što u ovom trenutku može publici biti blisko, shvatila sam da je tema o tome šta se dešava sa odnosom čovjeka i umjetničkog djela za mene sve aktuelniji i značajniji. Zaljubila sam se u ovaj komad. Kroz lik Vićenca Peruđe iskazana je sva slojevitost odnosa jednog čovjeka i umjetničkog djela – kazala je Belada.
Komad govori o umjetnosti kroz umjetnost, ocijenila je Otašević. Za nju je, kako je kazala, činjenica da tumači tri različita lika prava čarolija. Napomenula je da joj je uloga u ovom komadu prva od kako je postala član ansambla CNP-a.
Kalezić je istakao da je kompleksan zadatak koji je dobio, a o svojoj ulozi i predstavi govorio je i Vujović.
O svom radu u stvaranju predstave govorile su i scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kompozitorka Marija Mitrović i kostimografkinja Gordana Bulatović.
Komad, čije su izvršne producentkinje Jana Ražnatović i Jelena Milošević, biće izveden na Sceni „Studio”.


Pozorište teško funkcioniše
Nastavili smo rad i pronašli način da završimo predstavu u koordinaciji sa Savjetom CNP-a, sa našim dobavljačima i ljudima sa kojima stalno sarađujemo, rekao je Sošić odgovarajući na pitanje u vezi sa ostavkom direktorke Milice Tomović i neizmirenih troškova oko izrade kostima.

– Dakle, konstatacija je tačna, ali realizovanje predstave nikad nije došlo u pitanje – odgovorio je Sošić.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.