Категорије
Друштво

Preduzeti prvi koraci ka realizaciji izgradnje nove škole u Igalu

U Kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića danas je održan sastanak novoformirane radne grupe čiji je zadatak da utvrdi da li postoje prostorni, geodetski, građevinski i drugi preduslovi za izgradnju osnovne škole u Igalu. Kako je istakao predsjednik Katić, ovo su prvi ozbiljni koraci u procesu rješavanja ovog pitanja.Tokom sastanka razgovarano je o načinu rješavanja ovog gorućeg problema, mogućim lokacijama nove škole i vrstama radova koje bi ono iziskivalo.

„Drago mi je što se po prvi put na jedan ovako ozbiljan način pristupilo rješavanju gradnje škole u Igalu. Danas je prezentovano nekoliko mogućih lokacija koje su u vlasništvu države, Instituta „Dr Simo Milošević“ i Opštine. Imajući na umu da je za takvu vrstu obrazovne ustanove po standardima i pravilnicima neophodna parcela od minimum 10 hiljada kvadratnih metara, postoji veliki broj ograničenja kada su u pitanju te lokacije. Svakako, zadatak radne grupe je da u narednom periodu utvrdi i kaže koja je to najbolja lokacija od svih ponuđenih“, kazao je predsjednik Katić, te pojasnio da bi za neke od njih bilo potrebno sprovesti i postupak eksproprijacije, kako bi bila obezbijeđena potrebna kvadratura objekta i pratećih sadržaja.Prema njegovim riječima, u rješavanje ovog problema će se uključiti i Ministarstvo finansija, kako bi bile date određene smjernice u realizaciji ovog projekta.

Nakon održanog sastanka, članovi radne grupe su izašli na teren i obišli moguće lokacije za izgradnju nove škole. Za sada, kao najizglednije ocijenjene su dvije lokacije: dječije odjeljenje Instituta „Dr Simo Milošević“, u kojem nastavu već pohađa područno odjeljenje OŠ „Dašo Pavičić“, kao i lokacija u Ribarskoj ulici – nekadašnji „Bokin“ kamp, i za njih bi trebalo izvršiti prenamjenu zemljišta. Predmet razgovora bilo je još nekoliko lokacija u Igalu, za koje bi bilo potrebno izvršiti dokup.

Predsjednik Katić ističe da je potignuta saglasnost da projekat izgradnje škole bude sastavni dio kapitalnog budžeta za 2021. godinu, koji Vlada Crne Gore mora usovjiti do kraja marta. Prema sadašnjim procjenama, izgradnja nove škole koštala bi između 3,5 i 4 miliona eura.

U sastavu ove radne grupe su po tri predstavnika državnih i opštinskih organa: Vesna Krivokapić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Aleksandar Ašanin, državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić, potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo i Jelena Poledica iz Direkcije za imovinu i zastupanje.

Podsjećamo, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić posjetila je Opštinu Herceg Novi krajem prošle godine, gdje je sa rukovodstvom lokalne samouprave razgovarala o svim hroničnim problemima našeg grada, dok se kao primarni izdvojio onaj koji se tiče izgradnje škole u Igalu. Nakon toga je uslijedila intenzivnija komunikacija lokalnog i državnog nivoa, a što je za posljedicu imalo formiranje radne grupe, odnosno Komisije za ostvarivanje uvida u ispunjenost propisanih uslova za izgradnju osnovne škole u Igalu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.