Категорије
Актуелно

Danas lokalni izbori u gradu pod Trebjesom

Lokalni izbori u Nikšiću održavaju se danas, a u izbornoj trci su četiri koalicije i dvije partije. Na području opštine je 138 biračkih mjesta koja će biti otvorena od 7 do 20 časova. Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Rade Perišić rekao je „Danu” da će biti otvorena i tri dodatna biračka mjesta koja su van opštine, a nalaze se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i Bijelom Polju i u Istražnom zatvoru.

Pravo glasa na današnjim izborima ima 58.833 stanovnika nikšićke opštine, što je za 393 više u odnosu na parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta prošle godine.

Kako je pojasnio Perišić, biračko pravo ostvaruje se isključivo uz ličnu kartu ili pasoš, a glasači će se na biračkim mjestima identifikovati uz pomoć uređaja za tu namjenu, dok će van birališta putem ličnih dokumenata. Perišić je istakao da je Državna izborna komisija (DRI) dala službeno ovlašćenje za praćenje izbora CEMI-ju i ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) juče su saopštili da će, uprkos zabrani kretanja, biračko pravo u Nikšiću moći da ostvare i svi oni koji su upisani u birački spisak te opštine, a žive na teritoriji drugih u Crnoj Gori. Njima je dozvoljen ulazak i izlazak iz Nikšića u periodu od 6 sati do 21 čas. Prilikom kontrole ti građani policiji su dužni da, osim identifikacionih dokumenata (lične karte ili pasoša), pokažu i poziv za glasanje, a ukoliko ga nemaju kao dokaz mogu ponuditi uvid u birački spisak sa sajta birači.me ili se provjera može obaviti putem kol centra 19820.

OIK nema podatke o broju glasača koji su u samoizolaciji i na bolničkom liječenju zbog infekcije kovidom-19.

Naredba ministarstva: Sa blagim simptomima mogu na birališta, ostali iz samoizolacije glasaju putem pisma
Ministarstvo zdravlja juče je izdalo posebnu naredbu o dodatnim mjerama za zaštitu birača tokom izbornog dana kojom se glasanje na biralištima dozvoljava licima koja su u samoizolaciji zbog ulaska u Crnu Goru, sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i oni koji imaju pozitivan test ali imaju blage ili su bez simptoma bolesti. Podvučeno je obavezno poštovanje propisanih mjera: nošenje zaštitne maske, međusobnu udaljenost od najmanje dva metra…
Putem pisma mogu da glasaju birači koji su u kućnoj samoizolaciji jer imaju pozitivan rezultat testa na virus korona i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni.

Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom, ali i glasači koji se nalaze na bolničkom liječenju iz drugih razloga mogu da glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.