Категорије
Култура

Pjesma „Veseli se srpski rode” Danice Crnogorčević zvanično promovisana na RTS-u

Nakon što je slavio obaranje rekorda po broju nedjelja na prvom mjestu ATP liste, uz pjesmu „Veseli se srpski rode” prvi teniser svijeta Novak Đoković je priznao da bi i na Sanremu otpjevao pjesmu crnogorske umjetnice Danice Crnogorčević.
– Niko ne bi ostao ravnodušan na taj čin, ipak je Novak Đoković planetarno poznat sportista, broj jedan u čitavom svijetu. Otpjevao je pjesmu pred svojim obožavaocima i nakon toga u intervjuu sa poznatim voditeljem Slobodanom Šarencem, opet je zapjevao i tražio da čuje pjesmu uživo u emisiji „Šarenica”. Ne znam koji me je događaj više ostavio bez teksta, i koji me je više usrećio. To je i bio i povod za gostovanje mog supruga i mene u pomenutoj emisiji na RTS-u – otkrila je Danica.
Poruka pjesme je, kako je kazala, uvijek ista, ma ko god da je izgovori.
– Te riječi nisu tu napisane tek tako, iako je sama melodija pokretna i na neki način vesela, ona nosi dubinu koju ima srpski rod kroz svoje pomenute dinastije u pjesmi. Pogotovo „strofe” koje sam ciljano iskomponovala u jednom posebno drugačijem tonu, da se čuju svi elementi naše tradicije kroz sami zvuk, tako da su mnogi pomislili i nisu vjerovali da ta pjesma nije od ranije, nego da je to jedna potpuno nova pjesma sadašnjice, jer kako kažu – odiše vjekovima. A to što se ona čula i iz usta Novaka Đokovića je jedan vrh koji je ta pjesma dostigla – rekla je Crnogorčević. Autor pjesma „Veseli se srpski rode” je njen suprig đakon Ivan Crnogorčević, koji je pjesmu dugo nosio u sebi. Pjesma je sama našla put do publike i izabrala najpogodniji momenat da se čuje i promoviše.
– Za pjesmu koju je napisao moj suprug tekst i refren, muziku strofa sam uradila ja. Nastala je još prije tri godine, na jako specifičan način. Tada nije bilo ni pomena o nekoj „slobodi”, odbrani svetinja, istorijskim litijama i ostalo. Ali zbog adekvatnog aranžmana i samog snimanja koje je potrajalo, kao i snimanje spota, sve je to usporilo izdavanje same pjesme. Te je ona sama pronašla vrijeme kada će izaći, a to je u najboljem mogućem momentu, zato su je i prozvali „himnom” prave Crne Gore – kazala je umjetnica. Gostovanje u Šarenici je bilo jedino medijsko pojavljivanje ove pjesme, s obzirom na to da zvaničnu premijeru nije imala.
– Jedino za sada i prvo medijsko pojavljivanje kao i gostovanje autora, što je jako začuđujuće jer pjesma je dostigla milionske preglede bez ikakvih reklama, što znači da je narod sam prepoznao prije svih televizija, koje su evo tek po pozivu Novaka Đokovića bile, na neki način, „uslovljene” da nas pozovu i u goste. Hvala Novaku na tome. Takođe je bila još jednom pjesma prikazana u sklopu Svetosavske Akademije u Beogradu na drugom programu RTS-a. Sigurno je postala himna naše svetosavske Crne Gore, kao zavjet da se nikada nećemo odreći onoga što su nam u nasleđe ostavili naši preci, zato pjesma sama po sebi nosi blagoslov i poruku, jaku emociju, i na neki način i molitvu da se srpski rod veseli, raduje, najviše zbog Vaskrslog Isusa Hrista – zaključila je Danica i poručila mladima da ne trče za „ovosvjetskom slavom”.
– Bježite od nje, i ona će juriti za vama, uvijek ćete biti ispred nje, a ona vama za petama. Dragi moji, jurite za duhovnom slavom koja je neprolazna – poručila je Danica Crnogorčević.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.