Категорије
Друштво

Vesna Samardžić, potpredsjednica Opštine – u HN raste potreba za jednokratnom pomoći

Pandemija korona virusa, koja je ušla u drugu godinu, u Herceg Novom je siromašne učinilila još siromašnijim, a one koji su bili zaposleni, zbog gubika posla, pretvorila u socijalnu kategoriju.
Tome u prilog idu i podaci o zahtjevima za jednokratnu pomoć, ka lokalnoj upravi, kojih je za nešto više od dva mjeseca, bilo čak 100.
– Ekonomska situacija je loša i smatram da ćemo posljedice pandemije tek osjetiti. Tokom 2019. godine imali smo 306 zahtjeva, a tokom pandemiske prošle godine 360. Koliko se stanje rapidno pogoršava u ovoj godini, govori i činjenica da je za svega dva mjeseca zaprimljeno preko 100 zahtjeva. Javljaju nam se ljudi koji se do sada nikada nisu obraćali za pomoć. Dodatni problem je u tome, što su sada stopirana sva socijalna davanja, zbog raspisivanja izbora, što je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata.
Do 15. maja nećemo moći da isplaćujemo pomoć, što će biti otežavajuća okolnost i što će negativno uticati na sve sugrađane kojima je pomoć potrebna – kazala je Vesna Samardžić, potpredsjednica Opštine.
Ona je dodala da će lokalna uprava pokušati da udružena sa humanitranim organizacijama, pomogne najugroženijima.
Da Opština ne zaboravlja stare i nemoćne, govori i Projekat geronto domaćica.
Njime je obuhvaćeno 80 korisnika starijih od 65 godina, a pomoć im obezbjeđuje devet geronto domaćica. Uprkos tome što su se iz projekta povukli i ZZZ CG i nadležno ministarstvo, Opština je nastavila da obezbjeđuje pomoć svojim sugrađanima.
– Želimo to da radimo, smatramo korisnim projekat, ali smo morali da ispitamo njegovu opravdanost za koji je budžetom opredjeljeno 65.000 eura. Ispitivali smo sve korisnike i niko od njih 80 nije dao nijednu primjedbu, svi su zadovoljni. Projekat nije prekidan ni jednog trenutka. Naše geronto domaćice su posvećene, obavljaju lavovski posao posebno tokom poslednje godine i sada su uključene u humanitarni dio tima Opštine, Crvenog krsta, organizacija – kazala je Samardžić .
Ona je pozvala građane starije od 65 godina da se jave ako žele biti dio geronto programa.
Lokalna uprava ne zaboravlja najranjivije kategorije stanovništva, kaže Samardžić i dodaje da je budžetom za ovu godinu predviđeno subvencionisanje prevoza za stara lica u visini od 10.000 eura, izdaci za poboljšanje uslova života lica sa smetnjama i poteškoćama u razvoju i realizacija Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti 2021-2023, ukupno 30.000 eura. Izdaci za realizaciju Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana je 5.000 eura.
Za stanarine za lica u stanju socijalne potrebe, predviđeno je 10.000 eura, a za jednokratne socijalne pomoći i troškove liječenja 50.000 eura.
Za novorođenu djecu opredijeljeno je 35.000 eura.
– Odlukom iz marta 2019. godine predvidjeli smo ovu vrstu davanja, kao poklon Opštine u cilju stimulansa porasta nataliteta. Za svako novorođeno dijete izdvajamo 100 eura, za treće dijete 300 eura, za blizance 1.000 eura i za trojke 3.000 eura.
Kada je porast nataliteta u pitanju, u saradnji sa Fondacijom „I ja imam pravo da budem mama” poslali smo inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom se predlaže da se o trošku države odobrava neograničen broj postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Do izmjene zakona, planiramo da pomažemo našim sugrađanima u liječenju neplodnosti i djelimično učestvujemo u troškovima za vantjelesnu oplodnju, naglasila je Samardžić.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.