Категорије
СНП

Јоковић: Попис по истом шаблону као и прошли

Социјалистичка народна партија сматра да се попис становништва апсолутно мора одржати ове године и вјерујем да ће то бити један од најслободнијих и најдемократскијих пописа који су икад одржани у Црној Гори, казао је Владимир Јоковић, лидер СНП-а

Социјалистичка народна партија сматра да се попис становништва апсолутно мора одржати ове године и вјерујем да ће то бити један од најслободнијих и најдемократскијих пописа који су икад одржани у Црној Гори, казао је Владимир Јоковић, лидер СНП-а.

Он је за Дан казао да је јако важно да грађани знају да кад дође до пописа, да се на њему могу и требају изјаснити по сваком питању слободно и без икаквих притисака.

“Такође сам мишљења да при попису становништва треба поставити сва питања која су и иначе постављана, како бисмо знали и имали релевантне податке о свим актуелним темама у Црној Гори. Они који желе да се нека питања избаце из будућег пописа (попут изјашњавања о језику и религијској и националној припадности), вјероватно то раде јер знају да су можда фалсификовали или вршили притисак на одређену популацију да се по појединим питањима другачије пишу него што се објективно осјећају. Према томе, апсолутно смо за попис у овој години, да се сва питања ставе на дневни ред као и сваког претходног пута, и не видим разлог да ове године буде другачи је. Јер, ако неко сматра да нешто треба да се изостави зашто то нису тражили 2013. године на попису него тек сада”, каже Јоковић.

Поручује и да је најбитније од свега да нико не треба да се плаши шта ће тај попис да покаже.

“Него сви, апсолутно растерећено, треба да дочекамо да се грађани без икаквог притиска од стране било кога изјасне по сваком питању”, казао је Јоковић.

Центар за демократску транзицију раније је предложио да се из пописних питања уклони изјашњавање о језику, нацији и вјерској припадности, што је наишло на осуду јер су то једна од кључних питања која одређују „крвну слику” државе.

За аналитичара Бориса Марића попис треба да представља средство за одређивање развојних праваца, да покаже лоше и добре тенденције.

“Може дати индикаторе потребне за усмјеравање јавних политика и одређивање приоритета. Питање је да ли треба изоставити национално изјашњавање на попису, јер то питање добрим дијелом замагљује праву суштину пописа. Сам попис се претвара у кампању и такмичење за проценте, и можда је то до сада и имало неког основа, али држим да је то затезање на националном питању постало крајње контрапродуктивно. На тај начин попис се злоупотребљава у политичке сврхе. Попис није мјесто за политичке игре, већ метод који треба да нам да пресјек наших реалних друштвених параметара”, казао је Марић.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.