Категорије
Друштво

Od Katnića pet i po godina ni glasa

PRIJAVE O NEZAKONITOJ DODJELI KADROVSKIH STANOVA I DALJE ČEKAJU ODGOVOR TUŽILAŠTVA

Opštinska komisija za preispitivanje zakonitosti postupka raspodjele kadrovskih stanova i stanova za službenike i namještenike, zatražila je prije pet i po godina od Glavnog specijalnog tužiocu MilivojaKatnića, da u što kraćem roku preispita navode iz dostavljenog izvještaja vezanog za dodjele kadrovskih stanova u tri stambene zgrade u Beranama u periodu dok je lokalnu vlast vršila koalicija DPS-SDP. Izvještaj je tada Katniću proslijedio tadašnji predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, ali po ovom pitanju ni do današnjih dana niko nije pozvan na odgovornost. To se nije desilo iako je u izvještaju konstatovano da postoji osnov sumnje da je prilikom dodjele pomenutih stanova bilo elemenata organizovanom kriminala i zloupotrebe službenog položaja, kako u Opštini Berane tako i u Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju.Konkretnija reakcija tužilaštva nije uslijedila ni nakon što su, po nalogu tužioca Katnića, inspektori prije četiri godine iz zgrade Opštine Berane izuzeli dokumentaciju koja se tiče dodjele kadrovskih stanova. Predsjednika Komisije koja je isptivala zakonitost naznačenog postupka Vida Ivanović ističe da je sigurna da ovaj slučaj neće mrdnuti sa mrtve tačke sve dok ne dođe do personalnih promjena u samom tužilaštvu.

– Poslali smo jasne dokaze koji navode na brojne nedozvoljene radnje koje su pratile proceduru dodjele kadrovskih stanova u Beranama. Očekivali smo da će u što kraćem roku doći do procesuiranja lica koja su se u datom slučaju ogriješila o zakon. Međutim, ni do današnjih dana nijesmo dobili odgovor šta je urađeno sa ovim predmetom. Sigurna sam da taj odgovor neće uslijediti sve dok ne dođe do depolitizacije tužilaštva. Zato očekujemo kad u tužilaštvu dođe do neophodnih personalnih promjena da će i ovaj slučaj početi da se rješava na pravi način, jer neko mora da odgovaera za tako vidne zloupotrebe – naglasila je Ivanović u izjavi za „Dan”.

Odluku o rješavanju kadrovskih potreba 2.7. 2009. godine, donio je tadašnji predsjednik opštine Vuka Golubović. Opština Berane je tada obezbijedila zemljište za izgradnju zgrada za kadrovske stanove, kao i njegovo komunalmno opremanje. Uz to, Opština Berane se, radi subvencioniranja cijene kadrovskih stanova, kreditno zadužila u visini od 516.000 eura i to na period od 10 godina i kamatnu stopu od osam odsto. Opština Berane je regresirala svaki kvadratni metar karovskih stanova sa po 167 eura.

Dobili stanove pa napustili grad na Limu
Vida Ivanović tvrdi da dostavljeni dokazi navode na opravdanu sumnju da je postupak raspodjele kadrovskih stanova obavljen na nezakonit način.

-Dostavili smo jasne dokaze da su, između ostalog, određena lica kojima su dodijeljeni stanovi prije isteka od pet godina napustila Berane i raskinula radni odnos sa institucijama sa teritorije naše opštine, što je suprotno utvrđenim kriterijumima. Uz to, postoje dokazi da su pojedina lica u međuvremenu prodala kadrovske stanove kupljene po povoljnim cijenama od 385 eura po metru kvadratnom i da su na taj način za sebe pribavila protivpravnu korist koja se mjeri hiljadama eura. Takođe, pojedina lica su dobijala kadrovske stanove iako su imala riješeno stambeno pitanje- ističe Ivanović.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.