Категорије
Друштво

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić za „Dan”

Zbog korona virusa pogoršana socijalna slika

PLUŽINE –Epidemija korona virusa negativno se odrazila na socijalnu sliku na području opštine Plužine. Grad bez privrede, koji svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu, tokom prošle godine zabilježio je porast broja nezaposlenih. Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić u razgovoru za „Dan” potvrđuje da je pandemija negativno uticala iako, kako je rekao, to nisu očekivali.

– Epidemija korona virusa posebno je negativno uticala na porodice u kojima su mladi i studenti, a koji su usled nemogućnosti pronalaska nekog stalnog zaposlenja radili sezonski. Nedavno smo uradili analizu i po našim podacima oko 150 tih mladih ostalo je bez sezonskog rada – istakao je Bajagić i dodao da je određen broj njih sezonski radio na području Plužina, a neki u drugim crnogorskim gradovima.

– Kada porodice u kojima je bilo takvih slučajeva ostanu bez dodatnog primanja, onda ona crkavica u vidu penzije ili socijalnog davanja maltene ne znači ništa – smatra Bajagić i ističe da lokalna uprava grada na čijem je čelu već godinama unazad realizuje niz podsticajnih, ali i mjera pomoći svom stanovništvu, i to iz gradskog budžeta.

Tokom prošle godine Opština je dobila oko 180 zahtjeva od građana za jednokratnu novčanu pomoć koja je, kako kaže Bajagić, iznosila od po 300 do 450 eura. Zahtjevi su se, kazao je on, odnosili uglavnom na tešku materijalnu situaciju, zatim pomoć u liječenju ili nabavci drva za ogrijev. Opština Plužine inače imaju svoju Komisiju za postupanje po tim zahtjevima, koja nakon sprovedenog postupka Bajagiću podnosi predlog za dodjelu materijalne pomoći.

Na području te opštine 16 porodica, koje su u socijalno ugroženoj kategoriji, ostvarilo je pravo na tzv. socijalno stanovanje. Državni resor za socijalno staranje u 2020. godini za materijalno obezbjeđenje porodica (MOP) na području Plužina izdvojio je skoro 26.000 eura. Prema izvještaju Centra za socijalni rad u toj opštini lani je pravo na MOP imalo 29 porodica u kojima je 59 lica. U izvještaju je navedeno da je prošle godine u odnosu na 2019. godinu jedna porodica i četiri lica više koje imaju pravo na materijalno obezbjeđenje porodice.

Na evidenciji plužinskog Biroa rada u prošlog godini bilo je 255 nezaposlenih, 93 više nego u 2019. godini, a razlog je upravo pandemija virusa korona.

– U postojećim okolnostima mi ne možemo ništa da prognoziramo za predstojeću sezonu jer sve zavisi od epidemije koja se poslednjih dana na području naše opštine stišava. Još uvijek nemamo informacije kakkva će biti pravila po pitanju granica i da li će za prelazak biti nekih uslova, poput vakcine – ističe Bajagić.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares