Категорије
Култура

Stihovi kao nebeska liturgija

KNJIGA „VASKRSLA JE CRNA GORA” RADULA BOJOVIĆA PROMOVISANA U PODGORICI

Knjiga epskih pjesama „Vaskrsla je Crna Gora”, autora Radula Rada Bojovića, predstavljena je u Plavoj sali Srpske kuće pred podgoričkom publikom. Djelo je objavljeno u izdanju NVU Društvo „Vojvoda Mina” iz Podgorice, a na promociji su govorili književnicihadži Radovan Radović i mr Slobodan M. Čurović Apis, kao i vajar Milutin Ranković, koji je pozdravio skup zdravicom. Radovan Radović je istakao da knjiga „Vaskrsla je Crna Gora” pjeva o plemenima i pravoslavlju.
– Kada bira ličnosti koje ugrađuje u spjevove, Bojović to radi sa mjerom, bira one koje koji su mu bliski i u kritičnim momentima bili dostojni i na braniku svetinja. On pjeva o praznicima, slavama. Njegov stih je deseterac i osmerac, čist, jasan, pjevljiv uz gusle, i u pravoj mjeri predstavlja događaje i ličnosti. Oni su vjerna svjedočanstva i najava vaskrsenja Crne Gore. Rade Bojović je skupio snage da stihom krene u svjedočenje za sve nas, starije i mlađe, jednog neuobičajenog, do sada nezabilježenog hoda. To je molitveni hod, Hristov hod, jer ovo što se desilo u Crnoj Gori je nešto iznad toga. Mr Slobodan Čurović je kazao da su „svakom narodu potrebne oči, da bolje vidi sebe, da bi čuo pretke”.
– Glas Rada Bojovića jeste nastavak nebeske liturgije, nova litija i novo srpsko buđenje, odbrana istine, molitvište što Božije ište, u crne dane, kada su rijeke Đedovih čeda svjedočile snagu vjere protiv obuzetih, bez krsta, što ne znaju za sramove, što su nečastivog stavili amove. Divnu muziku, treperavo srce ljubavi litija podario nam je Rade Bojović, hronologiju vraćanja u čistotu, u prvotno, kada nas je usložio, obodrio, on vojnik Boga svog, ravnoapostolni vladika Amfilohije i ostavio nam još jedno jevanđelje. Rade Bojović knjigom „Vaskrsla je Crna Gora”, brojanicom slitih bratskih i sestrinskih glasova u Hristu, dostojnu je ispleo ljesu narodu, jer ničeg nije bilo, niti će biti, ostaće samo nepostojnica, ako nije Hristom kalemljeno i Hristom progledano… Živonosna knjiga kojom ćemo se sretati za buduće i prepoznavati. Bojović je to posvjedočio, krovnikom srpskog jezika i tamjanosne ćirilice – zaključio je Čurović.
U programu su nastupili i narodni guslari Velimir Pop Rmandić, Slavko Goranović i Maksim Vojvodić. Oni su briljantno otpjevali odabrane stihove autora, koji je pročitao nekoliko pjesama. Veče je vodio pjesnik hadži Ljubisav Bjelić Morački.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.