Категорије
СНП

Joković: Građanski koncept Crne Gore svetinja, niko nema pravo da ga na bilo koji način urušava

U susret  21. maju – najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

Socijalistička narodna partija prije deceniju i po bila je dio bloka za zajedničku državu sa Srbijom. Petnaest godina kasnije, njen lider Vladimir Joković, ističe da poštuju činjenicu da je od 21. maja 2006. Crna Gora nezavisna i da se neće osvrtati na referendumska dešavanja.

Predsjednik SNP-a kaže da niko nema pravo da na bilo koji način urušava građanski koncept države, te da svi koji žive u Crnoj Gori imaju obavezu da ulažu u njen prosperitet i razvoj. Multietnički sklad, poručuje, treba da ostane pravac prepoznavanja države, bez obzira na političke razlike.

Antena M: 21. maja navršava se 15 godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani? Šta biste najprije promijenili? Šta je po vašem mišljenju za pohvalu?

Joković: Za nas u SNP-u nikada državnost Crne Gore nije bila sporna i 21. maja je donešena odluka da naša država nastavi svoj put sama, bez saveza sa drugim državama. Poštujemo tu činjenicu i nećemo se osvrtati na referendumska dešavanja.

Svim svojim bićem želimo da naša Crna Gora postane pravna država, da se izbori sa korupcijom i kriminalom, da konačno građani ostave podjele po strani i da se okrenemo ekonomskom prosperitetu.

Nažalost, 21. maj nije donio ono što se od njega očekivalo, a najmanje i osnovno što smo željeli je da se zakopaju ratne sjekire i da se prestane sa podjelama bilo koje vrste.

Bivša državna vlast je funkcionisala isključivo stvaranjem podjela po svim osnovama. Taj trend pokušavaju da prenesu i kao opozicioni subjekt, pri čemu nalaze nepostojeće razloge za stvaranje tenzija. Ipak, njihovo vrijeme prolazi, a samim tim i vještačke podjele.

Građani su, nesumnjivo, najveći pobjednici i to je ono što moramo izdvojiti. Dokazali su da su jači i od podjela i od novca i od ucjena i pritisaka. Izdigli su se iznad podijeljene države i dokazali da su u stanju da mijenjaju stvari.

To je najveća pobjeda, koja se, nažalost, desila tek 30. avgusta. I nešto što je konačno valjda svima jasno: Crna Gora je naša država, rezervne nemamo, i svi mi koji u njoj živimo imamo obavezu da ulažemo u njen prosperitet i razvoj!

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica „niko nam nigdje neće ponijetu državu“. Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja?

Joković: Državu su pokušali „da ponesu“ kriminalni krugovi i pojedinci koji su je gledali kao privatno vlasništvo. Oni su ti koji ne misle dobro mladim pokoljenjima i oni su ti koji treba da se pomire sa činjenicom da moraju da ostanu po strani kada je u pitanju politička, ekonomska i svaka druga scena, kako bi ova država krenula naprijed.

Saglasiću se sa vama i tu nikada nijesmo imali dilemu, da je građanski koncept svetinja za našu državu i da niko nema pravo da ga na bilo koji način urušava.

U tom pravcu, bez  obzira na političke razlike, imamo obavezu, podvlačim, prema svojoj Crnoj Gori, da se ponašamo i politički i ljudski krajnje ozbiljno kako bi multietnički sklad ostao pravac prepoznavanja ove države.

Sve drugo je pogubno za sve nas. Ne razumijem navodne branitelje nezavisnosti države, jer, siguran sam, makar ja ne znam, da postoji politički program neke ozbiljnije političke partije da negira svoju državu, odnosno njenu državnost.

I da zaključim, ne brinem za sudbinu svoje države!

Ekonomski moramo stati na noge, kako bismo ostavili po strani pitanja i probleme, koji drugi nameću i stvaraju. Bogat pojedinac nema vremena da se bavi manje važnim pitanjima…ko to može da odnese naše Cetinje, Bar, Podgoricu ili Berane? I kuda? Crna Gora je bila i biće naša, podjednako Srba, Crnogoraca, Bošnjaka i Muslimana, Hrvata i svih onih koji je gledaju kao svoj dom. Ko drugačije misli, srećan mu put!

Antena M: Zabrinjavaju li vas priče o raznim „non pejperima“ i prekrajanju granica?

Joković: Iskreno, nimalo mi se ne sviđaju ta piskaranja pojedinaca, koji neostvareni političari ili pojedinci plasiraju. Ne dopadaju mi se, iz prostog razloga što je ovo rovit prostor, jedno bure političkog baruta, koje mora biti van domašaja politički ili vjerski ostrašćenih ljudi koji ne znaju da cijene mir, ljubav, slobodu.

Vjerujem da su nas ratovi, nevina stradanja, ubijanja na ovim prostorima konačno opametili da ostanemo u međunarodno priznatim granicama i da zaboravimo snove o nekakvim velikim, isto nacionalnim i ne znam već kakvim prostranstvima. Sasvim se dobro osjećam u ovoj Crnoj Gori i ne tražim ni pedalj više, ali i ne dam ni metar manje!

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Joković: Država i građani prolaze kroz jedan turbulentan period, već duži niz godina. Za posljedicu smo imali razne vrste prepreka i kriznih momenata. Duboko vjerujem da je taj period iza nas i da smo na putu usvajanja evropskih vrijednosti i standarda.

I koliko god se politički trvili, čini mi se da smo konsenzusom za članstvo u Evropskoj uniji. To je dobro i istovremeno poruka da može i da se ne igra na kartu podjela, te da postoje vrijednosti koje baštine svi ozbiljniji politički subjekti u Crnoj Gori.

Ono čega mora biti svjestan svaki građanin jeste da mi moramo ka Evropi, te da nas u tom pravcu niko neće vući za rukav. Što prije to shvatimo- bolje za nas!

Crna Gora sa stabilnom ekonomijom, država koja se izborila sa korupcijom i kriminalom i članica EU – moja želja i moje viđenje!

Izvor: https://www.antenam.ne

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.