Категорије
Култура

„Planeta Boka“ za svečano otvaranje KotorArta

Otvaranje 20, jubilarnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, planirano je za srijedu, 14. jula, u okviru proslave Dana državnosti Crne Gore. Naziv programa je „Planeta Boka“, a kako obavještavaju organizatori, tradicionalno, događaj je planiran za pjacu ispred Katedrale Svetog Tripuna.

Kako je najavljeno, muzički dio programa obuhvata tri kompozicije i to: Concertino kompozitora Iva Brkanovića (1906 – 1987), Divertimento Željka Brkanovića (1937 – 2018), kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, djelo Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (1952 – 2006), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka.

„Kompozicije će izvoditi Festivalski orkestar KotorArta pod upravom maestra Roberta Homena, a čitavo će veče biti posvećeno nedavno preminulom mestru Miru Homenu (1940 – 2021). U djelu posvećenom don Branku, solista će biti violončelista Dmitrij Prokofjev, vođa violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra. Isto veče, planiran je i retrospektivni film Radio Televizije Crne Gore o jubileju festivala. Veče će upotpuniti i prva dodjela nagrade Darinka Matić Marović (1937 – 2020) izabranoj umjetnici sa prostora Crne Gore i regiona“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da KotorArt Don Brankovi dani muzike slave Bokelje, čuvaju i unapređuju ono što je bokeško, otkrivaju stara i stvaraju nova djela.

„Boka je uvijek bila mjesto suživota, umjetnosti i napretka, a festival dvadeset godina na mnogo načina daje svoj doprinos da se ovakav imidž grada i Boke očuva, prenese i unaprijedi. Jedan od njih je i tradicionalno svečano otvaranje ispred Katedrale Sv. Tripuna“, istakli su iz PR službe Festivala.

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike biće održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Opštine Kotor uz podršku važnih sponzora i partnera. Zbog nestabilnih epidemioloških i ekonomskih okolnosti, Festival zadržava pravo promjene programa.

Izvor: https://fosmedia.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.