Категорије
Актуелно

Podršku episkopu Joanikiju da bude novi mitropolit uputili Šćekić, predsjednici Berana, Andrijevice, Plužina, građani…

Doskorašnji predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, aktuelni predsjednik Tihomir Bogavac, predsjednici opština Andrijevica i Plužine, koje pripadaju isto Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, Željko Ćulafić i Mijuško Bajagić, te brojni građani širom Crne Gore koji su se javili našoj redakciji, pružili su punu podršku episkopu Budimljansko-nikšićkom, G. Joanikiju da bude izabran za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da bude na tronu Svetog Petra Cetinjskog i egzarha Pećkog trona.

Poslednjih dana svjedoci smo alarmantnog pokušaja omalovažavanja vladike Joanikija nakon još jedne u nizu skandaloznih odluka Specijalnog državnog tužilaštva, koje je, kako prenosi Portal RTCG, formiralo predmet zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe.

Tim povodom potrebno je hitno reagovanje međunarodne hrišćanske zajednice kako bi se spriječili pokušaji podizanja medijske prašine protiv vladike, monaha i vjerujućeg naroda koji su sa velikom mukom uspjeli da odbrane prošle godine svoje svetinje.

Ovim se potvrđuje da Tužilaštvo prihvata sve zlonamjernosti kada su ovakvi podli pokušaji u pitanju i tada se formiraju predmeti. Postavlja se pitanje, podsjećanja radi, zašto nije formiran predmet kada je u pitanju portal Udar, koji je u jeku predizborne kampanje tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora brutalno vrijeđao političare, tadašnje opozicije, njhove porodice…

Podrška episkopu Joanikiju stiže ovih dana sa svih strana. Javljaju se našoj redakciji građani, političari…

Doskorašnji predsjednik Opštine Berane, a aktuelni direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Dragoslav Šćekić je i ovaj put jasno i javno pružio podršku i stao u odbranu vladike, ukazujući na još jedan, kako je istakao, sraman i jadan čin.

Šćekić je i ranije nedvosmisleno podržavao Vladiku i istupao u javnosti, osuđujući sve komentare koji su bili upereni protiv njega. Među prvima je osudio hapšenje vladike Joanikija tokom Svetovasilijevske litije u Nikšiću prošle godine.

Bivši predsjednik Opštine Berane imao je značajnu ulogu u litijama i dešavanjima organizovanim protiv usvajanja, tada diskriminatorskog, Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uopšte sa smjenom Dps vlasti na državnom nivou. Koalicija „Zdravo Berane“ (SNP i DF), čiji je on bio nosilac liste na lokalnim izborima 2014. godine, pobijedila je Demokratsku partiju socijalista čime je talas promjena, koji se potom proširio na cijelu Crnu Goru, krenuo upravo iz Berana.

Podršku episkopu Joanikiju i Patrijaršiji da se on izabere za novog Mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve, pružio je i predsjednik opštine Berane, Tihomir Bogavac. 

Podrška je stigla i od predsjednika opština Andrijevica i Plužine, Željka Ćulafića i Mijuška Bajagića.

Sve ove opštine su u sklopu Eparhije budimljansko-nikšićke, a čije je sjedište u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

Građani su na društvenim mrežama formirali grupe u kojima poručuju: „Vladiko sokole, branićemo te“, pokazujući time da su ponosni što imaju vladiku Joanikija.

Podsjetimo, na predstojećem Svetom arhijerejskom saboru SPC, koji će 23. maja početi u Pećkoj patrijaršiji, episkopi će, između ostalog, birati arhijereje valjevske eparhije i mitropolija zagrebačko-ljubljanske i crnogorsko-primorske.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija, za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske je postavljen vladika Joanikije.

Izvor: Berane online


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.