Категорије
Актуелно

Šef Evropskog parlamenta pozvao da se svim državama Zapadnog Balkana dopusti ulazak u EU

Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent, rekao je u Sasoli

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli pozvao je da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju (EU), nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

– Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent – rekao je u Sasoli.

Tempo će, kako je dodao, zavisiti o ispunjavanju pristupnih kriterijuma.

– Reforme još trebaju biti provedene u svakoj od ovih zemalja. Međutim, Evropska unija takođe mora održati svoja obećanja i prepoznati napredak – naglasio je Sasoli.

Uz Srbiju i Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana uključuju Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

EU već vodi pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Sjeverna Makedonija službeni kandidati. Bosna i Hercegovina i Kosovo se smatraju potencijalnim kandidatima za članstvo.

Krajem prošle godine Češka i Slovačka su blokiranje usvajanje važnog teksta zaključaka o napretku u procesu proširenja EU.

Prije toga, Bugarska je stavila veto na početak pregovora o pridruživanju EU sa Sjevernom Makedonijom zbog spora koji je proizašao uz njihove zajedničke istorije.

Situacija se smatra problematičnom jer se balkanskim državama „udvaraju“ zemlje poput Rusije, Kine i Turske, piše njemačka DPA.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.