Категорије
Спорт

U Baru promovisana knjiga Paraatletika u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Knjiga Paraatletika u Crnoj Gori fokusirana je na sport i rezultate, ali je obrađen i istorijat crnogorske paraatletike, kazao je autor Zoran Poleksić.

On je na prvoj promociji knjige, na platou Dvorca kralja Nikole u Baru, istakao da je sa paratletikom počeo i paraolimpizam u Crnoj Gori, prije 55 godina i da je taj jubilej i jedan od povoda za nastanak publikacije.

Govoreći o motivima nastanka knjige, njegove 27. po redu, a treće iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom, Poleksić je kazao da je paraolimpizam velika priča, koja u Crnoj Gori doživljava veliki progres i ekspanziju.

Foto: MINA

On je naglasio da nije slučajno što je Bar domaćin prve promocije njegove knjige, podsjećajući da se u tom gradu atletičari pripremaju ta Paraolimpijske igre u Tokiju i održavaju takmičenja na atletskom stadionu.

“Bar je grad međureligijskog sklada, intertkulturalnog dijaloga, evropski Jertusalem. To je grad koji je vječita inspiracija pjesnika, pisaca, slikara i umjetnika, koji je iznjedrio plejadu vrsnih umjetnika. Bar je iznjedrio i neka velika imena crnogorskog paraolimpizma – Božidara Nikolića i Miloša Ranitovića”, rekao je Poleksić.

Direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević kazao je da je Poleksić uložio ogroman trud, kako bi ostao trag o svim važnim događajima iz crnogorske paraatletike.

“Kada neko napiše 27 knjiga, onda je to za svaku poštovanje”, rekao je Polekisić.

Foto: MINA

On je citirajući autora “Vrijeme će prekriti sve, a ostaće samo uspomene za nove dane i za naša sjećanja”, kazao da knjiga predstavlja iskreni dnevnik sjećanja.

“Ona nas vraća u neko ljepše i srećnije doba, kada smo svi imali solidarnost, koja nam u ovom ludom tzranzicionim vremenu nedostaje”, rekao je Lalošević.

On je pozdravio svog školskog druga, najuspješnijeg crnogorskog paraolimpijca, Božidara Nikolića Čarlija, navodeći da je on svojom energijom i čeličnom voljom pokazao koliko je jak.

Predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović
istakla je da se autor nije rukovodio samo sportskim postignućima, rezultatima i rekordima već da je pokušao da ukaže na mnogo dublja i kompleksnija nadmetanja.

“Storije iz knjige prožete su i vansportskim aktivnostima, afinintetima, interesovanjima, načinima funkcionisanja, životnim stilovima crnogorskih sportista sa invaliditetom i njihovom višedimenzionalnom doprinosu društvu i zajednici”, rekla je Božović.

Ona je istakla da je njihov sugrađanin, paraolimpijac Božidar Nikolić, primjer hrtabrog čovjeka koji se nije predao i da može biti uzor svima.

Božović je, obraćajući se paraolimpijcima koji će se takmičiti u Tokiju, kazala da je sigurna da će pobijediti prvo sebe i svoja očekivanja, a da rezultati neće izostati.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić podsjetio da je u paraolimpizam ušao kroz atletiku i doživio najljepše životne trenutke.

“Sve ljudsko, emotivno i profesionalno što može da doživi jedan prosvjetni, sportski i pedagoški radnik, doživio sam kroz atletiku i paraolimpizam”, kazao je Tomić.

On je istakao da je u Baru atletska staza na kojoj su paraolimpijci pravili prve korake i da su Barani uvijek imali toplu riječ za nas.

“O svemu tome, između ostalog, piše Zoran Poleksić, na sebi svojstven način, sa lirskom dušom, jer je on sve to doživio, živjeći sa paraolimpizmom”, rekao je Tomić.

On je istakao da Poleksić, osim sportista koji su iznijeli teret i doprinijeli progresu paratletike u Crnoj Gori, nije zaboravio ni one stručne i ljude iz sjenke, koji su manje vidljivi u crnogorskom sportu, a čiji je doprinos ogroman.

Izvor: https://mina.news

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.