Категорије
Актуелно

Почела посебна сједница: Обиљежавање 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом

Усвајањем декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку, Црна Гора је постала прва еколошка држава на свијету. Документ је 1992. године представљен на конференцији УН о заштити животне средине

Скупштина Црне Горе 27. сазива одржава данас посебну сједницу поводом обиљежавања 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом. Локација одржавања сједнице је плато код Црног језера, Жабљак.

Усвајањем декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку, Црна Гора је постала прва еколошка држава на свијету. Документ је 1992. године представљен на конференцији УН о заштити животне средине.

Текст декларације

Прихватамо да ниједна разлика међу нама није толико велика колико су велике промјене којима је изложено наше природно окружење. Без обзира наша национална, вјерска, политичка и друга убједјења и осјећања, знамо и прихватамо да су достојанство и светиња људског бића органски повезани са светињом и чистотом природе.Човјек и природа у њему и око њега цјеловито су једно у својим дубинама и по свом смислу и назначењу. С тога је одувијек злоупотребу човјека пратила злоупотреба природе. Зато опредјељујући се и борећи се за достојанство човјека позвани смо да се боримо и за достојанство природе. Доношењем ове декларације Црна Гора према природи успоставља државни однос и позива на мудрост све људе да спријече еколошку катастрофу која нам пријети- гласила је тадашња Декларација.

Izvor: https://www.in4s.net


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.