Категорије
Друштво

Cetinjski manastir vraćen Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

Cetinjski manastir opet se vodi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a sudeći po podacima Uprave za katastar.

Sudeći po podacima sa Uprave za katastar, poslednja promjena imovine desila se 15. oktobra, kada je manastir vraćen Mitropoliji.

Podsjetimo, Vlada donijela je 14. septembra odluku da Cetinjski manastir bude u rukama države. Takvu odluku Vlada je donela dan uoči sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, na kojoj je usvojena inicijativa građana za “vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve”.

Grupa građana Cetinja podnijela je parlamentu Prestonice Crne Gore zahtjev za “vraćanje” Cetinjskog manastira kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi Miraša Dedeića i davanje na upravu ove svetinje “sveštenstvu te vjerske organizacije”.Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Tim povodom Jovan Markuš, novinar i publicista, i nekadašnji gradonačelnik Opštine Cetinje ranije je kazao za portal Dan da od osnivanja Cetinjskog manastira, odnosno, od zavještanja Ivana Crnojevića 1484. godine, pa do dana današnjega postoje sva validna dokumenta koja nedvosmisleno pokazuju da je Cetinjski manastir vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, prvo naravno Zetske mitropolije kada je Ivan Crnojević zavještao ne samo današnju teritoriju, već čitavo jezgro.

Izvor: https://volimpodgoricu.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.