Категорије
СНП

Посланик Драган Вукић уочи извјештаја европске комисије у дијелу препорука око изборног законодавства – Не очекујем позитивно мишљење ЕК

Мислим да jош имамо времена да донесемо битне законе у вези са изборним законодавством како бисмо испоштовали све препоруке ОЕБС-а, а и све оно за шта смо се залагали док смо били опозициjа, сматра Вукић

Извјештај Европске комисије (ЕК) коjи се очекуjе неће бити позитиван барем што се тиче препорука око изборног законодавства, оцијенио је Драган Вукић, посланик Социјалистичке народне партије (СНП) и члан Одбора за свеобухватну изборну реформу. Иако тај одбор још увијек није наставио рад, а има рок до краја године да донесе низ закона који би требало да обезбиједе услове за одржавање фер и слободних избора, Вукић је увјерен да jош имају времена да то учине и позива све да сједну и да раде.

Како је подсјетио, под свеобухватном реформом изборног законодавства подразумијева се имплементациjа препорука из извjештаjа ЕК о напретку, примjена свих препорука из извjештаjа ОЕБС/ОДИХР, дефинисање предлога закона о избору одборника и посланика, о бирачком списку, о финансирању политичких субjеката и изборних кампања и о регистрима пребивалишта и боравишта, затим анализа примjене закона о личноj карти и о држављанству, те jачање свеукупних капацитета, професионализма и транспарентности органа значаjних за изборне процесе, укључуjући Државну изборну комисију и Агенцију за спречавање корупције.

– Европска комисија је у претходном извјештају констатовала да су избори резултирали промjеном састава владаjуће већине без преседана и сугерисала да нови парламент треба да настоjи да пронађе широки међустраначки и друштвени консензус и да у пракси покаже своjу посвећеност програму европских реформи, што jе од виталног значаjа за напредак земље на путу ка ЕУ. ЕК је позвала на транспарентан, одлучан и инклузиван диjалог о примjени препорука ОСЦЕ/ОДИХР-а. Ако све узмемо у обзир, мишљења сам да извjештаj ЕК коjи се очекуjе неће бити позитиван, барем што се тиче препорука око изборног законодавства. Мислим да jош имамо времена да донесемо битне законе у вези са изборним законодавством како бисмо испоштовали све препоруке ОЕБС-а, а и све оно за шта смо се залагали док смо били опозициjа – казао је Вукић.

Социјалистичка народна партија Црне Горе залаже се за одржавање избора у истом дану.

– Избори треба да се одрже у jедном дану како би изборна атмосфера била растерећениjа– казао је Вукић.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је у првој половини јула предложио закон о допуни Закона о локалној самоуправи, који предвиђа да се избори у 18 општина одрже истог дана, и то кад и избори у Подгорици.

По том предлогу, требало је да се одложе избори који су планирани ове године и почетком наредне и да се одрже кад и избори у Подгорици. Међутим, тај предлог закона се још увијек није нашао пред посланицима, а у међувремену је и предсједник државе за 5. децембар расписао локалне изборе у три општине, и то Мојковцу, Петњици и Цетињу.

Izvor: DAN.CO.ME

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.