Категорије
Култура

Живко Николић овјековјечио је гротескне и незаборавне антихероје

Ретроспектива филмова Живка Николића, поводом 80 година од његовог рођења и 20 година од смрти, почиње данас, 18. новембра, у 20 часова у Црногорској кинотеци, приказивањем филмова „Ане” и „Бештије”, а траје до 25. новембра. Улаз на све пројекције је слободан

„Живко Николић рођен је у Озринићима 1941. године, умјетничку школу је завршио у Херцег Новом, а након тога Академију за позориште и филм. Највјероватније је у граду мимоза научио велику истину – да истинском мајстору портрета није важно да ли се црте лица на папиру поклапају с цртама лица оног кога портретише, него да је много важније да изнесе његов карактер“, рекао је Горан Бјелановић, директор Црногорске кинотеке, најављујући након кратког промотивног филма, програм који ће се у Кинотеци одржавати од 19. до 25. новембра, а поводом 80 година од рођења и 20 година од смрти режисера Живка Николића.

– Николић је цијелог свог умјетничког вијека филмским и ТВ објективом сликао карактере које је понио у роковнику свог сјећања, откад је проходао, докад је престао да хода. Његови карактери су вриједности антејске Црне Горе носили као изврнуту рукавицу, што их је чинило гротескним и незаборавним. Међутим, ти антихероји оставили би много мање упечатљив утисак да их Живко Николић није бескрајно волио, од првог до посљедњег, као што сам сигуран да је својим филмовима и умјетничким дјелом волио и све нас и покољења која ће доћи. Стога, Црногорска кинотека има право и обавезу да уприличи сјећање на 80 година од његовог рођења и 20 година откад је замијенио свјетове – рекао је Бјелановић. Настојаће да надограђује постојећу структуру

На новинарско питање да ли ће и у којој мјери наставити гајити програмску концепцију коју је успоставио његов претходник, Бјелановић је рекао да је Мартиновић направио огроман помак у садржајима који су били неопходни за функционисање Кинотеке. Сви морају имати у виду важност дјеловања Кинотеке, која није само нека установа музејског, архивистичког типа, каже Бјелановић.

– Мартиновић је имао свијест да је задатак Кинотеке да подигне свијест о филму међу грађанима Подгорице и Црне Горе уопште, о чему свједочи и квалитетно обиљежавање овог јубилеја. Наравно да имам своје планове којима ћу настојати да наставим и надоградим то што је започето, а надам се на задовољство и корист свих грађана Црне Горе – рекао је Бјелановић.

Потом се присутнима обратила продуценткиња Александра Церовић, која је детаљно говорила о програму који је конципирао режисер Андро Мартиновић, донедавни директор Кинотеке. Она је навела да ће бити приказани Живковићеви документарни и играни филмови, дуги и кратки метар, али и нека од његових ТВ остварења. Филмови ће бити приказивани у великој сали од 20 часова, а улаз је слободан.

Другог дана, петак, 19. новембра, у 19 часова почиње вече посвећено аутентичном ауторском опусу Николића, и његовом значају у савременој култури, о коме ће говорити Бранко Балетић, Божена Јелушић, Андро Мартиновић и Вера Ђукановић, ауторка библиографије о овом режисеру, најавила је Церовић.

– Филмове које ћемо овом приликом приказати Црногорска кинотека је скенирала са нових филмских копија које је урадила још прије десетак година у мађарској филмској лабораторији у Будимпешти, а дио овог филмског програма биће приказан као дио пратећих програма Фестивала ауторских филмова у Београду с којим успјешно сарађујемо двије године – рекла је Церовић.

Програм се завршава 25. новембра, пројекцијама Николићевих кратких филмова.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.