Категорије
Друштво

Iz Fonda, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, su saopštili da su prethodna rukovodstva Montefarma, Ministarstva zdravlja i Fonda doveli državnu apotekarsku ustanovu maltene do stečaja.

Iz Fonda objašnjavaju da je cjelokupni budžet Montefarma za 2021. godinu 68 miliona eura, od čega obaveze prema „Glosariju” iznose 61 milion

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG) pozvali su tužilaštvo da ispita ko je i kako doveo zdravstveni sistem u podređen i kontrolisan položaj, a sve u cilju stečaja i privatizacije državne apotekarske ustanove Montefarm. Iz Fonda, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, „Danu“ su saopštili da su prethodna rukovodstva Montefarma, Ministarstva zdravlja i Fonda doveli državnu apotekarsku ustanovu maltene do stečaja. Ukazuju da je situacija takva da Montefarm ne može vršiti uvoz, već sve ljekove mora da kupuje od veledrogerije „Glosarij“, koja je po tom osnovu fakturisala 114.000.000 eura u prethodne dvije godine.

Iako se građani žale da u pojedinim apotekama nema određenih ljekova za visok krvni pritisak i bolesti srca, iz Fonda tvrde da nema nestašica i da su ustanove dobro snabdjevene.

„Očekujemo da se tužilaštvo uključi i ispita kako je zdravstveni sistem došao u podređen i kontrolisan položaj od strane veledrogerija, a sve u cilju dovođenja Montefarma u stečaj i njegovog privatizovanja. Država mora da pokaže snagu u odnosu na one koji su osilili uz prethodnu vlast. Svaki pokušaj zaustavljanja snabdijevanja ljekovima mora se smatrati sabotažom države i na to se mora adekvatno odgovoriti ako se desi. Tvrdnje iz privatnih apoteka da je nestašica ljekova prisutna i da osigurana lica ne mogu podići lijek na recept potpuno su neosnovane. Apoteke su dobro snabdjevene, ne postoji nestašica, a i svjedoci ste da ispred apoteka nema gužvi, što samo pokazuje ispravnost naše odluke da uđemo u reformu ovog dijela zdravstvenog sistema. U ovom trenutku imamo redovno snadbijevanje ljekovima, koje nije ugroženo dugovima nastalim u prethodnom periodu. Kontinuirano snabdijevanje ljekovima u Crnoj Gori je prioritet, Fond za zdravstveno osiguranje, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, Montefarmom i Ministarstvom finansija, čini sve da to tako i ostane. Građani moraju biti upoznati da su određene veledrogerije praktično stavile Montefarm u talački položaj tako što su preuzele uvoz maltene svih ljekova, tako da Montefarm sada ne nabavlja ljekove direktno od proizvođača, već kod veledrogerija u Crnoj Gori.“

Optimizovaće potrošnju

U Fondu planiraju da pomenute dugove riješe u saradnji sa Ministarstvom finansija.

  • To ćemo uraditi tako što će se partnerski uvećati budžet Fonda do nivoa koji neće značajnije opteretiti državni budžet, a uz to ćemo u narednom periodu, u granicama mogućeg, optimizovati potrošnju, naravno ne na štetu osiguranika Fonda. U stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom finansija po pitanju praćenja neizmirenih obaveza i nema sumnje da ćemo zajedničkim snagama tražiti najbolja rješenja za nagomilane probleme iz prethodnog perioda. Bez obzira na nedostajuća sredstva, činimo sve što je u našoj moći da ne dođe do bilo kakvih smetnji u sprovođenju zdravstvene zaštite – ističu iz Fonda. 
    Prethodna rukovodstva Montefarma, Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje dovela su Montefarm maltene do stečaja i u situaciju da ne može vršiti uvoz, već da ljekove kupuje od, na primjer, veledrogerije „Glosarij“, i to u 2020. godini u iznosu od cirka 53 miliona, a u ovoj cirka 61 milion – saopštili su iz Fonda.

Podsjećaju da je cjelokupni budžet Montefarma za ovu godinu 68 miliona eura, od čega obaveze prema „Glosariju“ iznose 61 milion.

„Time je stvorena potpuna zavisnost čitavog zdravstvenog sistema od par veledrogerija. Veliki dio veledrogerija je, pored primarnog statusa, veoma dobro i planski organizovao i maloprodaju, kao i otvaranje novih apoteka, kako bi na taj način preuzele kontrolu i na ovom nivou i time do kraja uspostavile kontrolu nad snabdijevanjem ljekovima u Crnoj Gori. Ono što je novi menadžment Fonda započeo, a sigurno će biti prepoznato kao dobra praksa jer su benefiti već dijelom vidljivi, jeste da vlasnici više apoteka sa Fondom mogu zaključiti ugovor za dvije apoteke na teritoriji opštine Podgorica, a u ostalim opštinama isključivo za jednu apoteku, uz jačanje Montefarma kao državne zdravstvene ustanove. Takođe, u cjelosti oslobađamo javni zdravstveni sistem višegodišnjih lanaca. Apotekama koje su u ugovornom odnosu sa Fondom prekinuta je kadrovska politika koja je vođena u prethodnom periodu, jer od trenutka zaključenja ugovora diplomirani farmaceut je obavezan do kraja ugovornog odnosa, što ćemo, uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja, svakako kontrolisati“ istakli su iz Fonda.

Podsjećaju da su na javnom pozivu zaključili ugovore sa 120 apoteka, čime je obezbijeđen cjelokupan asortiman ljekova sa liste ljekova, a sve u cilju redovnog i kontinuiranog snabdijevanja osiguranih lica ljekovima.

„U skladu sa indikacijama definisanim listom ljekova i sa uredno propisanim receptom od strane izabranog doktora, lijek se može uzeti u apotekama sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Ukoliko lijek nije sastavni dio pomenute liste, osigurano lice ne može izvršiti nabavku potrebnog lijeka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nadalje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom finansija, Fond će nastojati da obezbijedi nedostatna sredstva za nabavku i distribuciju ljekova i medicinskih sredstava, kako bi cjelokupni zdravstveni sistem nesmetano funkcionisao, a sve u cilju očuvanja zdravlja građana“ poručili su iz Fonda.

Saopštili su nam i da privatnim apotekama trenutno duguju 7.591.000 eura zbog složene naslijeđene finansijske situacije.

„Kada govorimo o izmirivanju obaveza prema privatnim apotekama a za potrebe izdavanja ljekova na recept, treba imati u vidu dva faktora: da je u prvih pola godine finansiranje zdravstvenog sistema vršeno kroz privremeno finansiranje, što je dovelo do utroška sredstava na ovoj poziciji od oko 65 odsto od ukupno opredijeljenih sredstava za 2021. godinu za ovu namjenu, a kao drugi faktor ističemo uvećanu potrošnju ljekova uslovljenu pandemijom virusa kovid-19. Usled povećane potrošnje ljekova i prijevremenog puštanja sredstava sa ove pozicije privatnim apotekama, neizmirene obaveze po ovom osnovu na 23.12.2021. godine iznose 7.591.411,22 eura.“

Funkcionisanje sistema nije ugroženo. Novi menadžment Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore je, i pored složene naslijeđene finansijske situacije uzrokovane dugovima prethodnog menadžmenta, uspio da redovno servisira potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore – saopšteno nam je iz Fonda.

Izvor: portal Dan

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.