Категорије
Актуелно

У Петњици дошло до прерасподјеле мандата: СНП улази у парламент, ДПС-у одборник мање

Право гласа на том бирачком мјесту јуче су искористила 163 од 423 уписана бирача, или шест гласача више него на изборима 5. децембра

Након поновљеног гласања јуче на бирачком мjесту бр. 3 Радманци у општини Петњица, Социјалистичка народна партија (СНП) је освојила довољан број гласова да уђе у локални парламент, док је Демократска партија социјалиста (ДПС) изгубила један мандат, па ће имати 16 одборника у парламенту умјесто 17. То је за „Дан“ потврдио предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Петњица Адис Дураковић. Он је казао да је гласање протекло без нерегуларности и да су од 423 уписана гласача на том бирачком мjесту јуче гласало њих 163, што је за шест гласача више него 5. децембра.

Како је „Дану“ саопштено из ОИК-а Петњица, Странка правде и помирења „Само право“ јуче је освојила 22 гласа, по један глас имале су Социjалдемократска партиjа Црне Горе „Свим срцем за Петњицу“ и Социjалдемократе Црне Горе „Петњица мора боље“, Бошњачка странка „Исправно за Петњицу“ је имала 37 гласова, ДПС „Поносна Петњица! Поносна Црна Гора! – Мило Ђукановић“ 90, листа „Др Албин Ћеман – Демократе – Демократска Црна Гора – Нова снага“ није имала ниједан глас, док је Социjалистичка народна партиjа „Часно за Петњицу“ освојила 12 гласова.

Из СНП-а и СПП-а су након избора 5. децембра тражили ново гласање у тоj мjесноj заjедници због, како су тада саопштили, повреде правилника о гласању и непоклапања броjа гласачких листића и купона. Међутим, предсједник ОИК-а је тврдио да је гласање протекло без нерегуларности. ОИК jе потом 9. децембра одржао сjедницу на коjоj jе од укупно 10 чланова, за усваjање приговора гласало пет, четири су била против, док jедан ниjе присуствовао сjедници, и донио рjешење о одбиjању приговора те двије партије. Међутим, за СПП и СНП је таква одлука ОИК-а била неприхватљива, jер, како су указали, Комисиjа може да ради и одлучуjе ако jе на сjедници присутно више од половине укупног броjа чланова, а да одлуке доноси већином гласова присутних чланова. На изборима 5. децембра гласало 157 бирача

На изборима одржаним 5. децембра, у борби за 31 одборничко мјесто, ДПС је освоjио апсолутну власт са 17 одборничких мjеста, БС шест, СПП три, Социjалдемократе и Демократе по два, Социjалдемократска партиjа jедан, док СНП није успио да уђе у локални парламент. Недостајала су им четири гласа.

Право гласа на бирачком мјесту у Радманцима тада је искористило 157 бирача. Тада је СПП освојио седам гласова, колико и СДП и Демократе, СД је имао 10 гласова, БС 50, ДПС 71, а СНП пет.

Након што је ДИК одбио приговор на одлуку ОИК-а, о свему је одлучивао Уставни суд, који је укинуо рjешење о одбиjању приговора СПП-а и СНП-а за понављање гласања у Радманцима. На основу те одлуке, јуче је поновљено гласање на том спорном бирачком мјесту.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.