Категорије
СНП

Јоковић: СНП неће бити дио Владе која међу приоритете не буде имала потписивање Темељног уговора

Он је истакао да би наредна Влада до тада морала да одблокира институције и створи услове за прве фер и слободне изборе

Вјерујем да ће ванредни парламентарни избори бити одржани априла 2023. године заједно са предсједничким изборима, саопштио је предсједник СНП-а Владимир Јоковић у емисији “Свет са Спутњиком”.

Он је истакао да би наредна Влада до тада морала да одблокира институције и створи услове за прве фер и слободне изборе.

-Мислим да ће та Влада бити ограниченог рока. Вјерујем да ће ванредни парламентарни избори бити на априла 2023. године заједно са предсједничким изборима. До тада морамо имати Владу која ће одблокирати институције и припремити ванредне парламентарне изборе- казао је Јоковић и додао:

-Да ли ће рјешење бити техничка, мањинска или прелазна Влада, апсолутно није битно. Желимо да се институције успоставе како бисмо могли по први пут организовати поштене и фер изборе на којима неће нека партија учествовати са позиције власти- казао је Јоковић.

Он је казао да је јуче са Дританом Абазовићем разговарао само о приоритетима будуће Владе, те да није било приче о саставу евентуалне мањинске Владе.

-Јуче сам имао састанак са Дританом Абазовићем и није било никакве приче о саставу евентуалне мањинске Владе и подршци истој. Суштина је била шта би били приоритети те Владе. Све оно што је Дритан Абазовић на једном папиру написао као приоритете то је за нас апсолутно прихватљиво, уз додатак да би будућа Влада морала да потпише Темељни уговор. Ми ћемо затијевати да се ове године организује попис становништва, да се пречисти бирачки списак и да се учини оно што је могуће за равномјерни развој Црне Горе- рекао је Јоковић.

Он је изјавио да СНП неће бити дио Владе која међу приоритете не буде имала потписивање Темељног уговора са СПЦ-ом.

СНП неће бити дио Владе нити је подржавати уколико међу приоритете не буде имала потписивање Темељног уговора. Тиме би се ријешило ово питање које двије, три године оптерећује Црну Гору. Патријарх Порфирије је током нашег разговора крајње добронамјерно и искрено рекао да поводом тог питања нико не би требао да скупља политичке поене- указао је Јоковић

СНП жели да Владу чини парламентарна већина појачана представницима мањинских партија.

-Ако до тога не дође, мора се тражити неко друго рјешење. ДПС је развлашћен и никада у оној мјери у којој је био, се неће вратити на власт у Црној Гори. На лидерима политичких партија је да хладне главе и разумно виде гдје Црна Гора треба да буде у неком наредном времену. Да се оставимо ситних сујета и неслагања и да коначно у потпуном смислу демократија завлада у Црној Гори. СНП-у је најбитније да види шта ће урадити та Влада, без обзира на њен састав.

СНП може бити, али и не мора бити дио те Владе. Ако би због неке одлуке, ДПС промијенио ту Владу, примјера ради потписивања Темељног уговора, не видим разлог зашто ДФ, Демократе или СНП ако буде био ван Владе не би били против рушења те Владе и имали опет парламентарну већину- рекао је Јоковић.

Главни одбор даје задњу ријеч

СНП још увијек није донио одлуку о подршци било каквој будућој Влади, тврди Јоковић и додаје да ће о томе расправљати Главни одбор те странке.

-СНП није приватна партија у којој предсједник може донијети било какву крупну одлуку. Такве одлуке се доносе на Главном одбору странке. Каква буде одлука Главног одбора биће свето писмо и за посланике и предсједника партије. Нама је најбитније у овом тренутку како изаћи из кризе и како ријешити овако специфичну политичку ситуацију у Црној Гори гдје су многе институције закључане, немогућношћу доношења рјешења- казао је Јоковић.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.