Категорије
СНП

Joković: SNP neće u Vladu sa onima koji su poraženi 30. avgusta; Da bi SNP bio dio Vlade moraju se ispuniti naši programski ciljevi

Predsjednik Socijalisitčke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, gostujući u emisiji „Slobodna zona“ sa Draženom Živkovićem na TV Prva istakao je da da su odluke SNP-a jasne.

„Ulazimo u pregovore. Ovlastio nas je Glavni odbor da pregovaramo sa Abazovićem o ulasku u 43. VLadu Crne Gore. DAkale, u toj Vladi ne bi mogle da budu patije koje su na izobrima 2020. godine poraženi. Znamo koje su partije poražene na tim izborima“, naveo je Joković.

Joković je kazao da ne SNP ne želi da mijenja izbornu volju SNPa i da su netačni napadi na tu partiju. Istakao je da nacionalne manjine mogu i trebaju da budu dio Vlade.

„Mi imamo uslove o kojima možemo razogovarati o ulasku SNP’a u Vladu, i imamo uslove o kojima ne možemo razgovarati“ kazao je Joković.

Ako se ko zasitio opozicionog staža, to je SNP.

„I u ovoj Vladi Zdravka Krivokapića, to bi možda dobili i kada smo bili u najžežćem sukobu sa DPS-om. Može se reći da smo i u Vladi Krivokapića bili opozicijia

Naveo je da su ciljevi deblokada institucija, put Crne Gora ka EU, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popis stanonvništa, kao i zakon o porijeklu imovine, regionalni razvoj, normalizacija odnosa sa Srbijom…

„Ko ima nešto protiv toga treba da kaže zašto i ko to ne želi da podrži,ne mora da bude dio toga. Šta je to što dijeli Crnu Goru? To su ključni razlozi zašto će SNP razgovarati sa mandatarom oko ulaska SNP-a u tu Vladu. Mi želimo da damo doprinos. Promjene su u Crnoj Gori nastupile i Crna Gora nakon 3o. avgusta više nije ista. Mi o DPS-u nismo promijenili mišljenje. Mi se ne radujemo ako nas podrži DPS u manjinskoj Vladi“, kazao je Joković.

SNP je učinio sve što je imao u svojoj moći.

„SNP je trpio zbog svog dugogodišnjeg iskustva i želje da se razvlasti DPS. SNP stoji na poziciji da smo bili za očuvanje parlamenarne većine. Za rekonstrukciju Vlade. Zašto je krivo druigma što se mi dogovaramo, kada oni ne mogu. Niti smo srušili Vladu, niti smo glasali za smjenu Predsjednika Skupštine“ istakao je on.

„Da li u Crnoj Gori postoji istinska želja da se konačno u Crno Gori uspostave institucije? SNP je spreman da glasa za najbolje odluke, bez obzira sa koje strane dolaze“, kazao je Joković.

Naveo je da SNP želi da deblokira Crnu Goru i da se ide na prve fer i slobodne izbore, kao i sređivanje biračkog spiska, kako bi svi, bez prigovora, imali fer i poštene rezultate na izborima.

Joković je kazao da će se SNP dogovarati sa svima koji budu dio vlade i dodao da će se SNP oglasiti povodom svega, i da im ne treba partija od dva poslanika, koja je predložila rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu kako bi skupljala političke poene.

Kazao je da bi SNP-u bilo najlakše da bude van svega, ali da žele da daju doprinos.

„Želimo da nijedan narod ne bude izbačen iz procesa odlučivanja“, istakao je Joković.

Joković je kazao da je SNP bio za referendum povodom

Joković je naglasio da se SNP nikada neće dogovarati sa DPS-om.

„DPS će vjerovano podržati Vladu, ali SNP neće učestvovati u toj Vladi ukoliko se ne ispune programski ciljevi SNP-a. Mi razgovaramo sa mandatarom i imamo svoje prioritete oko učešća u Vladi „, istakao je Joković.

Joković je upitao Konjevića  zašto je SDP podržavao Vladu koja nije sredila birački spisak i zašto

„Zašto vi sa pozicije odlučivanja, bez kojih nije moglo biti većine, niste zaustavili anomalije koje su bile sa švercom cigareta i duvana:“, upitao je Joković.

On je naveo da SNP nije bio na listi DF-a, već je bio u koaliciji sa DF-om.

„Koalicija „Za budučnost Crne Gore“ je koalicija sastavljena od dvadesetak subjekata i mi smo, kao SNP, u okviru te koalicije ispunili svoj cilj- pobijedili smo na izborima. Ova vlade je srušena i mi smo bili nezadoovljni odnosom vlade prema nama, ka i odnosom vlade prema parlamentarnoj većini.“, istakao je Joković

Joković se osvrnuo i na nepotpisivanje Temeljnog ugovora i kazao da se to nije desilo jer je izmijenjena verzija prvobitnog ugovora.

„Ne želi  niko da ubira političke poene pričajući o Temeljnom ugovoru. Zašto nekome smeta da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a potpisan je ugovor sa Islamskom zajednicom ili Katoličkom crkvom?“, istakao je on.

Joković je kazao da će SNP poštovati sve međunarodne preuzete obaveze i da će podržati put Crne Gore ka EU i dodao da nema selektive pravde

„Svako ko je prekršio pozitivno pravo treba da bude procesuiran, ali ako se ne oslobode institucije, to nije ostvarivo“, istakao je Joković.

Predsjednik SNP je kazao da neka nova Vlada mora učiniti nešto povodom reforme čitavog bezbjedonsnog sektora.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.