Категорије
СНП

Damjanović: Spajić ranije uz budžet predlagao i mogućnost zaduženja

Ministar finansija podsjetio da je njegov prethodnik u decembru prošle godine predlagao zaduženje od 500 plus 900 miliona eura, dok u maju Spajić tvrdi da je nepotrebno zaduženje. Damjanović ocijenio da je to ruganje sa crnogorskom javnošću

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je danas u Skupštini, komentarišući tvrdnje prethodnog ministra finansija Milojka Spajića, da se on ruga crnogorskoj javnosti.

Spajić je prije tri dana kazao da Crnoj Gori ne treba novo zaduženje i rebalans budžeta.

Damjanović je objasnio da je Spajić takve tvrdnje iznio 27. maja ove godine, a da je u decembru prošle, kada je Skupština trebala da usvoji budžet za ovu godinu, podnio i Predlog odluke o zaduženju kojom je tražio 500 miliona eura, „uz 900 miliona eura za prepakovanju duga“

„Koja je razlika onda u stavovima, osim što je to tada govorio aktuelni ministar, a 27. maja je to rekao bivši ministar. To se zove ruganje crnogorskoj javnosti i podilaženjem onom malobrojnom dijelu nedobronamjerne javnosti koja luta po marginama društva“, rekao je Damjanović.

Dodao je da se u međuvremenu desio rat u Ukrajini, energetska kriza, inflacija…

„Nećemo ostvariti 54 miliona eura od zakona koji nisu predloženi Skupštini od prethodne administracije“, naveo je Damjanović u Skupštini..

Tamo se održava sjednica sa temom „Stanje u javnim finansijama Crne Gore“ o kojoj će se postavljati pitanja Damjanoviću.

Njega je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević pitao da prokomentariše navedene tvrdnje Spajića, kao i to da li je zemlji stvarno potreban rebalans budžeta i zaduženje.

Ministar je najavio da će pokušati da penzionerima nakon rebalansa budžeta pomogne, kako bi se makar, usljed inflacije, sačuvao njihov ekonomski status kakav je sada.

Poručio je da će razmišljati o modifikaciji načina finansiranja lokalnih samouprava kroz izmjena zakona.

Rakočević je pitao Damjanovića da li će praviti korekcije ili odustati od Zakona o markiranju goriva i Zakona o igrama na sreću.

„Mislim da se brzo mora reagovati kada je u pitanju Zakon o igrama na sreću, jer je taj akt dvije godine u vladinoj proceduri. Prelazak na onlajn klađenje znači bježanja prihoda državi. Probaćemo da makar dio od planiranih 54 miliona eura obezbijedimo u budžetu“, rekao je Damjanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović kazao je da je parlament spriječio mogućnost da se država zadužuje, a da su neke prethodne Vlade imale mogućnost da se neograničeno zadužuju.

Đurovića je interesovalo šta će biti sa cigaretama koje su zaplijenjene u Luci Bar.

Ministar Damjanović je najavio da treba da se ovih dana završi izmještanje oduzetih cigareta i naveo da se radi o hiljadama paketa. Kazao je da je dao nalog da se formira međuresorska grupa koja će dati predlog šta uraditi sa njima.

„Jedan dio robe se može uništiti, dok se je jedan dio ne može plasirati na domaćem tržištu…“, rekao je Damjanović.

Poslanik Đurović je podsjetio da je premijer Dritan Abazović kazao da će se prodajom cigareta popuniti budžet države, što je, kako je naveo Đurović, diskutabilno, te je pitao Damjanovića da li se cigarete zaista mogu prodati.

Ministar je odgovorio da ako bude moguće da se nađe zakonski model u skladu sa međunarodnim okviru to će se desiti.

„Alternativa je da se jedan dio cigareta uništi“.

Dug prema državi 6. aprila 581 miliona eura, porastao za 100 miliona

Damjanović je u odgovoru Đuroviću kazao i da se za pola godine poreski dug prema državi uvećao za 100 miliona eura.

„Od oktobra prošle godine nisam imao informaciju o stanju poreskog duga. Na kraju prošle godine dug je iznosio oko 483 miliona eura, a 6. aprila je taj dug bio 581 miliona eura. Za pola godine je porastao 100 miliona…“, naveo je Damjanović.

„Depoziti države se tope“

Zdenka Popović iz Demokrata pitala je da li će Damjanović sprovoditi „dostignuća prethodne vlasti“, poput povećanja minimalne zarade, dječijih dodataka, naknada za majke.

Damjanović je kazao da dok se on pita nijedno stečeno socijalno pravo neće biti smanjeno ili ukinuto, već da će se truditi da ih uveća. Ponovo je istakao da u novim mjerama penzioneri trebaju biti u prvom planu.

Damjanović je kazao da su trenutni depoziti države bez zlata 299 miliona eura, a da oni su na kraju prošle godine bili 464 miliona.

„Oni se tope, a to je posljedica zaduženja“, rekao je Damjanović.

Popović je rekla da ova Vlada nema kapaciteta da sprovodi donesene mjere prethodne.

„Potpredsjednik za ekonomski sistem (Vladimir Joković) je osoba koja je srednjoškolac, električar. Je li moguće da smo došli na taj nivo? Ministar ekonomskog razvoja (Goran Đurović) je biznismen, koji predlaže ukidanje neradne nedjelje…“, rekla je Popović.

Poslanik Branko Radulović je kazao da ćemo se zadužiti da opstane Crna Gora jer se iz postojećih prihoda ne može sve pokriti. Damjanović je kazao da dijeli zabrinutost Radulovića za globalne ekonomske tokove jer je crnogorska ekonomija mala i malo je mehanizama da se zaštitimo od uticaja sa strane. „Treba da budemo oprezni i da unaprijed planiramo.Treba i da formiramo robne rezerve za koje da kažem prvo punjenje košta. Trebaju nam i naftne rezerve, kazao je Damjanović.

Fondu za zdravstvo ostalo nedovoljno novca

Bogdan Božović (SNP) pitao je Damjanovića da li u Ministarstvu finansiju postoji analiza na osnovu koje je donijeta odluka o ukidanju prihoda u Fondu Zdravstva koja se tiče ukidanja doprinosa na zdravstvo.

„Na kraju prošle godine dug Fonda je iznosio oko 30 miliona eura… Prilikom usvajanja budžeta, ljudi koji su bili na čelo Fonda su tražili dodatnih 10 miliona eura kako bi mogli redovno da finansiraju svoje obaveze. Više puta su slate urgencije ka nadležnom ministarstvu, međutim Ministarstvo finansija ponudilo je rješenje koje je se odnosilo na pokrivanje samo jednog dijela duga, a ne cjelokupnog. To pokazuje odnos nadležnih organa prema toj važnoj instituciji“, rekao je Božović.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.