Категорије
СНП

Министар просвјете примио у званичну појсету амбасадорку Републике Турске у Црној Гори

Данас је у Министарству просвјете, министар Миомир Војиновић примио у званичну посјету амбасадорку Републике Турске Њ.Е. госпођу Сонгüл Озан и координатора турске агенције ТИКА у Црној Гори, господина Абдуррахман С. Топрака. Главна тема разговора била је наставак пројектних активности агенције ТИКА на пољу образовања у Црној Гори, као и интезивирање сарадње са Републиком Турском у наредном периоду, нарочито у области високог образовања.

Министар Војиновић је пожелио срдачну добродошлицу уваженим гостима и нагласио постигнућа Републике Турске у демократским процесима као примјер добре праксе, коју треба да слиједи и Црна Гора. Министар се посебно захвалио на свим програмским  активностима агенције Тика, које су усмјерене на помоћ у различитим друштвеним сферама, посебно у области образовања и изразио спремност и пуну подршку за сваки вид будуће сарадње.

Према ријечима амбасадорке Озан,  поред традиционално пријатељских односа између двије земље, предуслов за добру сарадњу је и  заједничко чланство Турске и Црне Горе у НАТО савезу, што представља гарант мира и стабилности на овим просторима. Она је посебно нагласила богатство  Црне Горе са аспекта мултикултуралности, оносно различитих народа који живе на овом простору, што је резултирало избором  мултикултуралне Владе у Црној Гори.

Амбасадорка Озан је посебан акценат ставила на стипендије Републике Турске, које студентима у Црној Гори нуде могућност бесплатног школовања у Турској, као и прилику да по повратку у своју земљу, са квалитетно стеченим знањем, дају пуни допринос црногорском друштву. Амбасадорка се осврнула на акивно учешће турских образовних институција  у земљама региона, те иницирала потенцијалну сарадњу у овој области и са Црном Гором.

Координатор агенције ТИКА, господин Абдуррахман С. Топрак подјестио је  на преко 400 реализованих  пројектата у Црној Гори, од којих је око 100 имплементираних у области образовања и изразио спремност Агенције  да у складу са потребама и захтјевима  црногорског образовног система, настави са пружањем оваквих видова помоћи.

Министар Војиновић се још једном захвалио на подршци и могућностима које Република Турска пружа, нарочито у погледу стицања релевантних знања нашим студентима, која могу да примијене у својој  држави.

„Хвала Вам што сте схватили поенту формирања 43. Владе Црне Горе, која представља Владу помирења. Искуство нам говори да било који радикализам не води добром путу, а да су владавина права, демократски процеси и европске вриједности оно чему треба да тежимо и у том правцу нам је неизмјерно  важна подршка Републике Турске”, закључио је министар Војиновић.

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.