Категорије
СНП

Министарство просвјете и ове године обезбиједило бесплатне уџбенике за све основце

Штампање бесплатних уџбеника је у току и до краја јула ће бити завршено, док ће прва испорука у школе стићи почетком августа.

Министарство је јуче упутило допис свим основним школама да обаве припремне активности и координирају бесплатну подјелу уџбеника. Право на бесплатне уџбенике имају сви ученици јавних установа основног образовања.

Капиталним буџетом за 2022. годину за ову сврху предвиђена су средства у износу од 2 милиона и 477 хиљада еура. С обзиром да је цијена папира на свјетском тржишту у порасту, претпостављамо да ће у ту сврху бити потребно издвојити још средстава, које ћемо на вријеме и обезбиједити.

Подаци о ученицима који су уписали први разред и оних који ће следеће школске године похађати од II до IX разреда, достављају се Заводу за уџбенике и наставна средства почетком јула, а испорука уџбеника ће се вршити чим их школе комплетирају у MEIS-у (Информациони систем образовања Црне Горе). Према подацима из MEIS-a, подјела уџбеника за ученике пријављене до 5.јула биће реализована:

-за I, II и III разред од 8. августа 2022. год;

-за IV, V и VI разред од 15. августа;

-за VII, VIII и IX разред од 22. августа ове године.

За испоруку комплета уџбеника према накнадној поруџбеници за дјецу која су се накнадно уписала у I разред или су дошла из иностранства и уписала разред у Црној Гори, школе се не обраћају ЗУНС-у већ Министарству просвјете, те ће за њих уџбеници стићи крајем августа или почетком септембра.

Допунска испорука уџбеника другог страног језика према подацима MEIS-а ће бити реализована у октобру 2022., када школе унесу коначне податке о другом страном језику.

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.