Категорије
СНП

ĐUROVIĆ: Ohrabruje činjenica da premijer Crne Gore dolazi iz zelene partije

Veoma ohrabruje činjenica da premijer Crne Gore dolazi iz zelene partije, pa s pravom možemo očekivati dobru saradnju Skupštine i Vlade u svim pitanjima od značaja za životnu sredinu, saopštila je danas predsjednica Skupštine Danijela Đurović koja se povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine obratila javnosti.

Obraćanje Đurović prenosimo u cjelosti:

„Širom svijeta 5. juna se obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine. Crna Gora je 20. septembra 1991. proglašena prvom ekološkom državom u svijetu, pa je zaštita životne sredine jedan od njenih prioriteta.

Mjere koje se tiču unapređenja životne sredine zauzimaju značajno mjesto u svim strateškim dokumentima u kojima su definisani prioriteti i pravci razvoja Crne Gore, dok je posvećenost naše zemlje zaštiti životne sredine i razvoju utemeljenom na principima održivosti, prepoznata i u Ustavu, kao najvišem pravnom aktu države.

Zaštita životne sredine predstavlja jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih izazova sa kojima se suočava čitav svijet, pa i Crna Gora. Klimatske promjene, emisije štetnih gasova, odlaganje otpada, očuvanje biodiverziteta i ostala važna pitanja u ovoj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup svih donosilaca odluka.

Bogatstvo flore i faune je prepoznatljiva karakteristika Crne Gore, pa u tom smislu treba podsjetiti da Crna Gora ima skoro 13 odsto teritorije pod nacionalnom zaštitom i prepoznata je kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd).

Da bi naše životno okruženje bilo dodatno očuvano, neophodna je sinhronizovana aktivnost svih društvenih aktera u pravcu bržeg i ravnomjernijeg ekonomskog i društvenog razvoja koji će biti u skladu sa ekološkim principima. Takođe, promovisanje i ostvarivanje koncepta očuvanja životne sredine podrazumijeva kontinuiran međusobni dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se obezbijedili adekvatni rezultati od kojih će korist imati cijelo društvo.

Na osnovu ovih činjenica, a u kontekstu sve intenzivnijeg procesa evropskih integracija koji je Crna Gora izabrala kao svoj strateški put, potrebno je predano raditi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih evropskih standarda usmjerenih na obezbjeđivanje efikasne zaštite životne sredine.

Pandemija koronavirusa, rat na tlu Evrope i velika ekonomska kriza, nažalost, još uvijek traju i sprječavaju donosioce odluka da se ozbiljnije posvete pitanjima ekologije. Ovi događaji predstavljaju veliku opomenu da treba spašavati našu životnu sredinu dok još nije kasno jer je briga za njenu dobrobit, zapravo, briga za čovjeka, za zdravlje svih nas i budućih generacija.

Skupština Crne Gore će jako voditi računa o činjenici da je Crna Gora ekološka država i na temelju toga donositi zakonska rješenja koja će ići u pravcu unapređenja naše životne sredine. Samo na taj način mogu se stvarati pretpostavke da se na svjetskom tržištu Crna Gora pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija.

U tom smislu, veoma ohrabruje činjenica da premijer Crne Gore dolazi iz zelene partije, pa s pravom možemo očekivati dobru saradnju Skupštine i Vlade u svim pitanjima od značaja za životnu sredinu.

Naša prelijepa zemlja zaslužuje da joj posvetimo punu pažnju i da je našim potomcima ostavimo u mnogo boljem stanju nego što smo je zatekli.“

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.