Категорије
СНП

Joković za BORBU: Crna Gora na dobrom putu

Piše: Vladimir Joković, Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP-a

Vlada Crne Gore koja je izabrana 28. aprila ove godine za manje od dva mjeseca uradila je više nego što je prethodna, Krivokapićeva vlada uradila za godinu i dva mjeseca. To će danas reći kako oni koji su zagovarali formiranje ove vlade tako i oni koji su se kritički postavili prema ideji da krenemo u izbor nove, manjinske ili kako mi najpreciznije volimo da kažemo ili napišemo – pomiriteljske i evropske vlade.

Moj stav je da smo izborom ove vlade građanima Crne Gore obnovili vjeru u ideale one velike avgustovske pobjede iz 2020. godine i da smo konkretnim potezima pokazali da smo svi zajedno u stanju da uvedemo red i vratimo nadu da u svojoj državi svi možemo mnogo bolje da živimo. Ovom prilikom ću u osam tačaka da argumentujem da je Crna Gora konačno na dobrom putu.

Princip otvorenosti ili transparentnosti je jedan od osnovnih u dobrom upravljanju zajednicom. Vlada u kojoj sam potpredsjednik je u svom praktičnom djelovanju ovaj princip razvila do maksimuma. Postalo je uobičajeno da se sjednice Vlade Crne Gore iščekuju četvrtkom u 10 sati. Interesovanje građana i naroda za ove sjednice se za kratko vrijeme izjednačilo sa zanimanjem za skupštinske prenose, što za posledicu ima novu realnost u politici u Crnoj Gori – ništa se više ne radi krišom, tajno, već se javnim poslovima bavimo tako da svako koga zanima do u tačku zna koji su predlozi i rešenja na dnevnom redu i šta se odlučilo. To je veliki korak ka boljem.

Kada se pročita ili čuje da je ovo Vlada pomirenja, onda je dovoljno da se vidi ko su njeni članovi i odmah je jasno da tu ima i Srba i Crnogoraca i Albanaca i Bošnjaka i Hrvata. I to je velika razlika u odnosu na vlade do 30. avgusta koje su jednim dijelom formirane i na osnovu ideje fingiranog multikulturalizma po kojoj su svi drugi mogli jedni s drugima, a Srbi bili ostavljani po strani. SNP je odvažnim iskorakom promijenio tu matricu i javno poručio da Srbi treba da budu u svakoj crnogorskoj vladi i da je prirodno da su članovi vlade ljudi svih vjera i nacija.

Na svakom mjestu ponavljamo da ovu vladu vodi evropska ideja. Kao potpredsjednik vlade javno saopštavam da Crna Gora nikada nije bila bliža punopravnom članstvu u Evropskoj uniji kao što je to slučaj danas. A Crnu Goru smo Evropi približili upravo mi, nosioci ideje da se formira ova evropska vlada i to smo postigli zahvaljujući našoj stoprocentnoj posvećenosti najvećem od svih principa demokratskih društava a to je vladavina prava. Snažna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije čiji smo svi svjedoci je najbolji dokaz te naše posvećenosti.

Nema dileme da je jedan od prioriteta za ovu vladu dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa i unapređivanje odnosa tamo gdje su bili loši. Vlada čiji sam član će biti prva u ovih 16 godina čija će prva zvanična posjeta nekoj od država regiona biti posjeta Srbiji. U Beograd će 29. juna putovati delegacija koja je riješena da napravi totalni otklon od onih neprijateljskih politika prema Srbiji koje su u dugom periodu činile  da građani Crne Gore i Srbije ne mogu ni da razumiju šta je to što formalne političke odnose čini toliko lošim kada oni jedni s drugima imaju perfektnu komunikaciju. Posjeta Beogradu biće prilika da formalne odnose naše dvije stare države usmjerimo ka onoj vrsti odnosa koju građani jedne i druge države sve vrijeme u praksi imaju i da naše istorijske, bratske, preduzetničke i sve drugo veze ubuduće samo učvršćujemo.

Foto: Vladimir Joković

Velika tema u crnogorskom društvu u odnosu na koji smo napravili veliki korak naprijed je potpisivanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Uoči formiranja ove vlade SNP je uvijek naglašavao da je ova tema jedan od prioriteta. Neprirodno je da država nema potpisan ugovor sa vjerskom zajednicom koja okuplja ubjedljivo najveći broj vjernika u Crnoj Gori. Otud je i poruka Vlade Crne Gore da ova tema ne smije da se odlaže već da treba što prije staviti tačku i potpisati taj ugovor, a nedavni susret premijera sa patrijarhom i mitropolitom je značio potvrdu snaženja i inače dobre komunikacije i odnosa između države i crkve.

Jedan od top prioriteta naše vlade je razvoj ekonomije, snaženje našeg ekonomskog sistema i stvaranje uslova da građani Crne Gore žive bolje. To je oblast koja traži više vremena da bi se efekti rada jasno vidjeli i tu od građana očekujem samo malo strpljenja. Svi su vidjeli da Vlada Crne Gore probleme ne gura pod tepih. Kad god se pojavi problem, odmah se angažujemo da ga rješavamo. Tako smo radili u slučaju radnika KAP-a, tako ćemo postupati i sa radnicima Željezare i svima drugima. Iznad svega toga stoji strateško promišljanje u vladi koje bi u razumnom periodu našu ekonomiju moglo da učini tako konkurentnom da neće biti nezadovljnih ni radnika ni poslodavaca.

Šansu za proboj našeg preduzetničkog duha i razvoj naše ekonomije vidim i u pristupanju Crne Gore regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. Nakon samita u Ohridu afirmativne ocjene o dometima ove inicijative javno je saopštio i premijer. Stvaranje jedinstvenog tržišta na prostoru Zapadanog Balkana Crnoj Gori može da donese samo koristi i nikakvu štetu. Posebna vrijednost Otvorenog Balkana je njegova puna kompatibilnost sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. To govore i najviši EU i američki zvaničnici, poput predsjednika Evropskog savjeta Šarla MIšela koji nam je svima tokom nedavne posjete Crnoj Gori rekao da je Otvoreni Balkan prava stvar.

Ovom listom se ne iscrpljuje spisak postignuća zbog kojih tvrdim da je Crna Gora na dobrom putu. To je samo dio rezultata i napora vlade. Jedno pitanje ipak želim posebno da objasnim – to je pitanje organizovanja popisa stanovništva. Vlada Crne Gore je pripremila zakonodavni projekat koji se tiče popisa stanovništva i uputila ga Skupštini Crne Gore. Moj stav je da popis treba organizovati što prije zato što je to interes Vlade.

Foto: Vladimir Joković

Dobro sproveden popis omogućiće Vladi Crne Gore priliku da pripremi plan daljeg razvoja našeg društva za narednih deset godina. Pažljivo organizovanim popisom mi treba da pokažemo i da smo sposobni da upravljamo jednim adminstrativnim procesom od kojeg država može da ima samo koristi. Zato popis tako treba i predstavljati umjesto što se suprotno iskustvima svih država ovoga svijeta kod nas od popisa pravi bauk.

Potrebno nam je još malo više racionalnog pristupa politici i malo manje podmetanja i stvaranja vještačkih prepreka da bismo značajnije iskoračili ka progresu. I ka budućnosti. Formiranjem ove vlade napravili smo jedan značajan korak ka tom cilju. Našim rezultatima u prva dva mjeseca doprinijeli smo približavamju tom cilju. Sledeće prolazno vrijeme biće sto dana rada Vlade i tada ću uz premijera i druge članove Vlade rado sagledati sve ono što budu naša postignuća, kao i moguće pogreške i kašnjenja ukoliko ih bude bilo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.