Категорије
СНП

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE I MINISTARSTVA EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju zajedničke koordinacije i razmjene informacija za efektivnu implementaciju IPARD programa.

Potpisanim memorandumom učvrstiće se saradnja dva ministarstva, kako bi se sve administrativne prepreke prepoznate u dosadašnjoj implementaciji IPARD II programa, odnosno mjere 7, podmjere 7.1 „Investicije za razvoj ruralnog turizma“ otklone, na način da se poljoprivrednim proizvođačima približe procedure u dobijanju neopodnih dokumenata, koja se odnose na prijavu djelatnosti i kategorizaciju objekata u oblasti turizma, a u cilju bolje potrošnje raspoloživih sredstava, dostupnih kroz ovaj program.

Ministar Joković je naglasio da će, prepoznajući značaj prirodnih potencijala ruralnih područja Crne Gore kao i njihov doprinos oživljavanju sela, ravnomjernom regionalnom razvoju i smanjenju nezaposlenosti, podrška razvoju ruralnom turizmu imati višestruke benefite.

„Razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma predstavlja naš cilj i obavezu. Vodimo računa o crnogorskom poljoprivrednom i turističkom sektoru, a upravo kroz uvezivanje ove dvije grane, radimo na poboljšanju turističke ponude Crne Gore i stvaranju konkurentske ponude ruralnog turizma prepoznatljive na evropskom tržištu, jer je Crna Gora biser Evrope po prirodnim ljepotama. Zajednički moramo raditi na tome da bespovratna sredstava koja su nam na raspolaganju od strane EU budu utrošena u najvećoj mjeri i upravo u tom cilju je neizostavna saradnja svih institucija“, istakao je ministar Joković.

Saradnjom dva ministarstva angažovaće se svi kapaciteti u cilju pomoći proizvođačima, da se prije svega upoznaju sa procedurama za ostvarivanje prava na sredstva podrške, kroz organizovanje okruglih stolova i radionica.

Joković Đurović

“Ruralni turizam, posmatran kroz prizmu turističke valorizacije seoskog područja, doprinosi očuvanju i unaprjeđenju turizma kao djelatnosti. Sa druge strane, ruralni turizam je izvor za dodatne prihode poljoprivrednicima jer omogućava diverzifikaciju njihove djelatnosti u području u kojem se odvija. Ponuda različitih ruralnih prostora najčešće je vrlo specifična i može biti jedan od pokretača turističke djelatnosti. Naime, savremeni turista je u stalnoj potražnji za novim iskustvom i doživljajem, pa se specifična eno-gastronomska ponuda ruralnih područja nameće sama po sebi kao idealna komponenta za privlačenje turista. U skladu sa svim navedenim, potpisivanje ovog sporazuma je veliki korak naprijed ka razvoju i uvezivanju turizma i poljoprivrede koje vidimo kao idealan spoj za dalji ekonomski napredak države“, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Nakon potpisivanja Memoranduma za korisnike za Mjeru 7 „ Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja“ u okviru IPARD programa biće prezentovan i Vodič – publikacija, koji će sadržati tumačenja odredaba mjerodavnog propisa – Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kao i pravilnika donijetih na osnovu istog, a koja su neophodna za adekvatnu realizaciju mjere 7.

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.