Категорије
СНП

Дамјановић – Сантандер: Јавна средства улагати на оптималан начин

Одговорна социјална политика је у фокусу ове Владе и Мнистарства финансија (МФ), које подстиче и подржава реално и циљано планирање мјера у тој области.

То је саопштио министар финансија, мр Александар Дамјановић приликом данашњег сусрета са шефом представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Хуаном Сантандером.

Сантандер је нагласио важност улагања у људски капитал, као и да је ефективан и ефикасан систем социјалне заштите неопходан услов за правичан развој, подсјећајући на досадашње слабости система.

„УНИЦЕФ се радује наставку сарадње с Министарством финансија. Данас смо договорили да ћемо наставити да радимо да бисмо обезбиједили да се јавна средства улажу на оптималан начин, а да бисмо осигурали позитивне промјене у животу дјеце и породица, фокусирајући се на најрањивије групе“, рекао је Сантандер.

Министар Дамјановић је истакао да Црна Гора не издваја мало новца за социјална давања у односу на годишњи буџет и бруто-домаћи производ (БДП), али је проблем што нема добру политику таргетирања оних којима је помоћ најпотребнија.

„Социјална политика у области права дјетета је најосјетљивији сегмент, а највидљивији када има проблема. Покушаћемо да, уз пуну подршку УНИЦЕФ-а, направимо искорак јер уочавамо слабости које се понављају као опомена и у извјештајима за Црну Гору“, истакао је Дамјановић.

Дамјановић је напоменуо да ће Влада наставити додјелу додатака за дјецу и исплату за све њих до пунољетства, у складу са Законом о социјалној и дјечјој заштити, указујући да према постојећем рјешењу и најбогатији слојеви становништва имају право на ову социјалну подршку.

Саговорници су сагласни да наредни корак буде формирање тима, који ће препознати приоритете и заједно радити на бржем остваривању резултата.

sastanak sa UNICEF

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.