Категорије
СНП

Војиновић – Тимоније: Учвршћивање традиоционално добрих односа кроз област образовања

Министар просвјете, примио је јуче у просторијама Министарства  у званичну посјету амбасадора Француске Њ.Е. Кристијана Тимонијеа и његовог помоћника Лорена Гонкалвеса.

Главна тема састанка односила се на унапређење сарадње и учвршћивање традиоционално добрих пријатељских односа између двије земље, нарочито кроз област образовања.

Амбасадор Тимоније је на самом почетку честитао министру Војиновићу на именовању и изразио задовољство што ће министар Војиновић присуствовати  Пред Самиту о трансформативном образовању, који ће се одржати у Паризу, а представља припремни догађај за Самит о трансформативном образовању, који ће се одржати на маргинама 77. Засиједања Генералне скупштине УН-а, у септембру, у Њујорку. Такође, амбасадор је нагласио потребу афирмације  и веће употребе француског језика у црногорском образовном систему.

Након срдачне добродошлице Министар Војиновић је указао на трогодишњи Споразум између двије земље који је истекао у јануару ове године, те изразио спремност за потписивањем новог Споразума у којем ће акценат бити стављен на афирмацију француског језика у образовном систему Црне Горе. Министар и амбасадор Тимоније су се сложили да је постојећи Споразум потребно  дефинисати на највишем нивоу, кроз већи број заједничких активности. У овом контексту Министар је нагласио и добру сарадњу између високошколских установа и изразио увјерење да  се сарадња може  конкретизовати  кроз програме мобилности студената и предавача.

Истичући значај обазовања за дипломатске и међународне односе Републике Француске, амбасадор је указао на статус посматрача Црне Горе у Међународној организацији Франкофоније, која представља везу између културе и политике, али и простор за интезивирање сарадње.

Имајући у виду све мању заступљеност француског језика у школама, амбасадор Тимоније је презентовао свеобухватан Програм, који има ца циљ афирмацију и промоцију француског језика на свим нивоима образовања. Први дио Програма, према ријечима амбасадора представља могућност пружања учења француског језика родитељима и дјеци најмлађег узраста, док се други корак односи на школске установе и институције у којима је француски језик присутан, а могао би се додатно промовисати кроз разне  програме  размјене дјеце и професора. Такође, амбасадор је истакао и настојање да  се у средњим школама развију двојезична одјељења, гдје би неки предмети могли бити на француском језику.

Министар Војиновић је саопштио да ће подржати све програмске иницијативе које имају за циљ враћање француског језика на ниво који заслужује, и у том контексту именовао директора Директората за европске интеграције, програмирање, имплементацију ЕУ фондова и међународну сарадњу, Горана Дробњака као контакт особу, која ће испред Министарства координисати у овим активностима и максимално се ангажовати у кампањи, како би наша дјеца, од својих раних ученичких дана искористили могућност учења француског језика. 

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.