Категорије
СНП

Vlada glasala o temeljnom ugovoru: 13 za, pet izuzelo mišljenje

Premijer Dritan Abazović je rekao da je tekst usvojen, ali da nema problem da se na elektronskoj sjednici ili redovnoj ista stvar ponovi. Iz Vlade je „Vijestima“ nezvanično rečeno da je po poslovniku nacrt ugovora usvojen, a da političke dogovore treba da razjasne oni koji su ih napravili

Trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo za predloženi nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pet ministara je izuzelo mišljenje.

Premijer Dritan Abazović je rekao da je tekst usvojen, ali da nema problem da se na elektronskoj sjednici ili redovnoj ista stvar ponovi.

„Potvrđujem da je to od broja prisutnih više od dvije trećine. Ako bude trebalo, za sedam dana će se glasati ili će se elektronski glasat. Ne mogu da govorim u ime ljudi koji nijesu ovdje. Vlada ne može pasti do sljedećeg petka zbog procedure“, kazao je predsjednik Vlade.

Ministar i vicepremijer Raško Konjević kazao je kako je dogovor bio da se o ugovoru odlučuje kvalifikovanom većinom, a ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je naveo da kvalifikovane većine nema.

Kazao je da ne postoji kvalifikovana većina od prisutnih, nego od svih.

„Kvalifikovana većina od nas 21 je 14. Pristajem da naredne sedmice glasamo ponovo“.

Iz Vlade je „Vijestima“ nezvanično rečeno da je po poslovniku nacrt ugovora usvojen, a da političke dogovore treba da razjasne oni koji su ih napravili.

Iz Vlade je „Vijestima“ ranije saopšteno da će o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, uprkos tome što to nije predviđeno Poslovnikom Vlade, već koalicionim sporazumom vladajućih stranaka.

One su dogovorile da se Vlada o pitanjima „od vitalnog državnog i nacionalnog interesa“, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ i popis stanovništva, izjašnjava na taj način. Vlada, međutim, nije utvrdila šta je kvalifikovana većina, koja je u Skupštini dvotrećinska, odnosno tropetinska od ukupnog broja poslanika.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.