Категорије
СНП

Razmotrićemo zahtjeve roditelja, Gimnazija pretrpana

Ministarstvo prosvjete razmotriće zahtjeve roditelja podgoričkih polumaturanata koji traže još jedno sportsko odjeljenje u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici. Roditelji su u ime učenika koji su se našli ispod crte uputili molbu ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da utiče na formiranje još jednog sportskog odjeljenja. Iz ministarstva su Portalu RTCG kazali da je podgorička Gimnazija godinama pretrpana, i da su njeni kapaciteti prevaziđeni.

„Mi moramo da vodimo računa o svim školama, o svoj djeci, o svim profesorima. Tražimo najbolju mjeru da sva djeca budu upisana, da profesori ne ostaju bez posla, naša pogrešna procjena dovela bi do ozbiljnih posledica. Što se tiče Gimnazije ona je godinama pretrpana, već su prevaziđeni njeni kapaciteti“, kazali su iz Ministarstva prosvjete za Portal RTCG.

Kako su objasnili, prilikom predlaganja plana upisa vodi se računa o, kako kadrovskim, tako i prostorim kapacitetima.

Navode da je Gimnazija „Slobodan Škerović“ za školsku 2022/2023. godinu planirala upis 17 odjeljenja i toliko odjeljenja će i biti upisano.

„U tekućoj školskoj godini Gimnaziju je pohađalo 2.107 učenika i pretpostavka je da se rukovodstvo Gimnazije odlučilo da broj učenika zadrži na postojećem nivou, imajući u vidu prostorna ograničenja“, piše u odgovorima. 

Oni podsjećaju da postoji praksa da učenici koji su bili ispod crte za upis u Podgorici obrazovnje završavaju u danilovgradskoj gimnaziji. 

„I Škola u Golubovcima je nova, savremeno opremijena, sa stručnim kadrom koji može realizovati nastavu sa visokim kvalitetom. Škola realizuje program opšte gimnazije i program opste gimnazije za učenike-sportiste. Dakle, učenici neće ostati neupisani, mjesta za učenike ima i na programu gimnazije i na programima četvorogodišnjih stručnih škola po kojima takođe, kao i do sada, mogu da se organizuju učenici-sportisti. Što se tiče povećanja broja učenika u odjeljenju, Ministarstvo uvažava predlog škole, uz uslov da broj učenika u odjeljenju ne prelazi 32, kako je propisano Zakonom“, zaključili su iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: https://www.rtcg.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.