Категорије
СНП

Ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio:

🟥 PRIPREMIĆEMO REBALANS BUDŽETA NAKON TURISTIČKE SEZONE

Razlog zbog kojeg se izabrala druga opcija, odnosno rebalans u septembru, jeste turistička sezona. U Ministarstvu finansija, koje vodi Aleksandar Damjanović, žele da imaju precizne podatke o prihodima od turizma za jul i avgust

Ministarstvo finansija (MF) pripremiće izmjene zakona o budžetu u septembru, nakon završetka glavne turističke sezone, potvrdilo je „Danu“ više izvora iz Vlade. Opcija, koja se nekoliko sedmica spominjala, jeste da se predlog rebalansa usvoji krajem jula, odnosno ove sedmice, ali se na kraju od toga odustalo i predlog će biti usvojen u septembru.

Razlog zbog kojeg se izabrala druga opcija, odnosno rebalans u septembru, jeste turistička sezona. U Ministarstvu finansija, koje vodi Aleksandar Damjanović, žele da imaju precizne podatke o prihodima od turizma za jul i avgust. Dosadašnji podaci su, prema tvrdnjama članova Vlade, na istom nivou kao lani. Sezona je, međutim, prema tvrdnjama turističkih poslenika loša, plaže i smještajni kapaciteti su poluprazni. Zbog svega navedenog Ministarstvo finansija želi da sačeka precizne podatke o prihodima i da onda dobije konačne cifre i konačnu verziju rebalansa.

Predlog rebalansa prvo će proći vladinu Komisiju za ekonomsku politiku, potom će biti usvojeno na Vladi, a nakon toga predato u Skupštinsku proceduru. Očekivanje Vlade je da se predlog rebalansa razmatra i usvoji na vanrednoj sjednici u septembru, koja bi trebalo da bude u prvoj polovini tog mjeseca.

Ministar finansija je nedavno kazao da će se potruduti da kroz rebalans precizno identifikuju nedostajuća sredstva i da sredstva koja budu obezbijedili imaju najmanji mogući negativni efekat. Istakao je da je obaveza dodatnih sredstava na nivou od 170 miliona eura, te da je to cifra koja će se ove godine morati nadoknaditi.

Početkom jula je kazao da će pokušati da rebalans završe do kraja jula, ali da neće biti sporno ni da to urade polovinom septembra.

– Ako to budemo radili polovinom septembra, imaćemo do kraja sagledanu turističku sezonu – rekao je nedavno Damjanović.

Damjanović je ministar finansija od kraja aprila, kada je formirana manjinska Vlada. Skupština je na predlog Vlade već usvojila jedan rebalans, tzv. tehnički, koji je posledica reorganizacije državne uprave, odnosno formiranje većeg broja ministarstava u odnosu na prethodnu ekspertsku vladu.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.