Категорије
СНП

Потпредсједник Владе, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и лидер СНП ЦГ Владимир Јоковић у интервјуу за ИН4С:

 ЗАГОВОРНИК САМ ИДЕЈЕ ДА ПОПИС СТАНОВНИШТВА ОРГАНИЗУЈЕМО ШТО ПРИЈЕ, ТЕМЕЉНИ УГОВОР ЗАВРШЕНА СТВАР!

Отворени Балкан је велика и добра иницијатива за све народе и државе Западног Балкана. Иако чисто економска иницијатива, без политичких примјеса, то је најозбиљнија иницијатива мира за наш регион, казао је у интервјуу за ИН4С, Владимир Јоковић, потпредсједник Владе и министар пољопривреде, лидер Социјалистичке народне партије.

❓️ Да ли је одлука о учешћу у Влади била исправна?

▶️ Сада нам многи говоре да смо добро одлучили. За три мјесеца смо урадили више него претходна влада за годину и два мјесеца и више него све претходне владе у пуним мандатима. Усвојили смо Темељни уговор са Српском православном црквом, потпуно смо посвећени борби против организованог криминала и корупције, о чему свједоче хапшења познатих личности из судског, полицијског и привредног живота, и практично радимо да се грађани у Црној Гори лакше суоче са надолазећом економском кризом и кризом енергената и хране. Показало се и то да је ово влада способних људи који рјешавају проблеме и који својим дјеловањем веоме доприносе премошћавању подјела у нашем друштву и држави.

❓️ Да ли Црна Гора креће путем екстремизма или коначно путем помирења?

▶️ Нијесмо за три мјесеца све ријешили, али смо кренули ка прогресу. У друштву које је 25 година обликовано матрицом дефектног мултикултурализма и невиђеним клијентелизмом није могуће очас посла све поправити и у сваком сегменту се вратити у нормалност. Ми се крећемо добрим путем, то сада потврђују и многи који су сумњали у концепт владе чији сам потпредсједник, па се ево нама у СНП-у враћају они који су се уочи 28. априла од нас дистанцирали. Грађани највише поздрављају то што им се испоручује правда и што виде да рационално промишљамо могућности да нам економски буде много боље. И биће. А што се тиче екстремистичких испада, осудили смо и осудићемо све такве догађаје и радићемо тако да у Црној Гори никада и нигдје не буде толеранције према таквим догађајима.

❓️ Чини се да су највеће замјерке овој Влади што у многим важним државним структурама партиципирају кадрови ДПС-а?

▶️ Ово је једина власт у ових тридесет и нешто година обновљеног вишепартизма у Црној Гори у којој у различитим структурама има представникa свих релевантних странака и свих нација. На примјер – ДПС и Демократе немају министре у Влади Црне Горе, али и једни и други имају понеке своје људе на неким мјестима на којима се одлучује. Многи кадрови ДПС-а су наслијеђени из Кривокапићеве владе. Али ми смо на самом старту рекли да ћемо да будемо инклузивна влада и све што се сада дешава одговара овој нашој иницијалној идеји да доследно промовишемо и примјењујемо принцип инклузивности. Ја мислим да је генерално говорећи то добар приступ. Али свакако треба добро да водимо рачуна да најспособнији заузимају одговарајуће позиције и да нам се не провлаче неспособни и штетни кадрови.

❓️ У јавности се може чути и проблематизовање „сјече Демократа“. Да ли је то реално стање?

▶️ Грађани не разумију те њихове коментаре јер сви видимо и знамо да су њихови кадрови и даље утицајни на многим мјестима одлучивања. Мислим да овим неоснованим примједбама Демократе желе да камуфлирају своје партитократско дјеловање. Демократе су после 30. августа 2020. године постали шампиони партитократије јер нема те тачке у јавној управи коју нијесу покушали да запосједну. Тек сад видимо колико много позиција у власти су односу на СНП приграбили Демократе што је било несразмјерно њиховој снази. Сада је јасно да су због тога и подржавали неспособну Владу Здравка Кривокапића. Здравкове бебе, како их називају грађани, су таквим својим понашањем изневјерили све оне грађане Црне Горе који су се у дугом периоду борили за промјене на боље и за један правичнији систем. Ми сада грађанима испоручујемо правду, резултате и прилику да својим поштеним радом и својом способношћу постижу циљеве које су зацртали.

❓️ Свакако највише „буке“ доноси Темељни уговор и попис? Кад можемо очекивати потписивање ТУ, и одржавање пописа?

▶️ Темељни уговор са Српском православном црквом је завршена ствар. Текст је усаглашен, усвојен је на Влади, усвојила га је и Српска православна црква и остало је да представници двије стране договоре термин потписивања. Очекивано је да се Темељни уговор потпише у што скоријем року.

Када је ријеч о попису становништва, Влада је усвојила Предлог закона о попису, упутила га у скупштинску процедуру и очекујемо да Скупштина усвоји текст и да се утврди период организовања пописа. Важно је да попис становништва организујемо у разумном року јер ће се подаци које добијемо користити за дефинисање стратегија развоја нашег друштва у различитим областима. Ја сам заговорник идеје да попис становништва организујемо што прије.

❓️ СДП у Влади?

▶️ Рекао сам Вам већ да је ово инклузивна влада. Да је формирана са идејом да се што је могуће више прошири подршка Влади Црне Горе у Скупштини Црне Горе. Првобитна идеја није била да СДП учествује у Влади али су неке околности довеле до тога да ипак буду у Влади и ми смо у СНП-у на крају то прихватили. Оно што је суштина то је да језгро и кичму ове владе чини партнерство СНП-а и УРЕ, као и партнерство ове двије политичке групације са странкама националних заједница. То се јасно види по постигнућима Владе у ова прва три мјесеца. Учешће у Влади политичког представника хрватске националне заједнице је дио инклузивног приступа и дио сарадње са представницима националних заједница што је Влада дефинисала као дио свог приступа. Наш приступ је да у Влади има и нестраначких личности. Сигурно је да има дилема, често и примједби око структуре Владе, ова Влада је један комплексни механизам који за сада показује да добро ради.

❓️ Релативизација кризе?

▶️ Увијек сам за то да грађанима говоримо шта је реално стање. А реално стање је да читаву Европу, па и нас, захвата економска криза, велика криза енергената и хране. Али је реално и то да Влада ради и остварује резултате којима ћемо се лакше суочити са кризом. На примјер, велики број грађана се жалио на тренд раста цијена пелета, које за грађане држава региона иду и до 425 евра по тони. Ми смо са произвођачима договорили да цијена тоне пелета за грађане Црне Горе буде 269 евра. То је охрабрујућа порука у доба кризе. Охрабрујуће је и то да сам са министром пољопривреде Србије господином Недимовићем договорио да Црној Гори неће фалити хране, да ћемо имати сигурну набавку основних животних намирница из Србије, а договорена је и набавка робних резерви за период од 3 до 6 мјесеци. Слично се понашамо и у односу на најаву енергетске кризе. Важна детерминанта је и та да Црна Гора није зависна од гаса, а то је област о којој се највише говори у контексту кризе. Дакле, моја порука је реална – кризе ће бити, али неће бити толико страшно ако наставимо да радимо одговорно као што смо то чинили до сада.

❓️ Отворени Балкан?

▶️ Отворени Балкан је велика и добра иницијатива за све народе и државе Западног Балкана. Иако чисто економска иницијатива, без политичких примјеса, то је најозбиљнија иницијатива мира за наш регион. Она је аутентична, настала је овдје, није наметнута са било које стране свијета и утолико више говори да ће сви актери бити посвећени процесу. Мој став је да Црна Гора треба да приступи Отвореном Балкану зато штоје то интерес Црне Горе. Колико сам видио, у мору расправа о Отвореном Балкану у Црној Гори није било рационалних аргумената против Отвореног Балкана, аргументи против су махом политичке природе. Ја мислим да у политици треба да дјелујемо рационално и ако хоћемо да процјењујемо рационално Отворени Балкан Црној Гори доноси велике прилике.

❓️ Односи Црне Горе и Србије?

▶️ Брзим путем идемо ка унапређивању односа између Србије и Црне Горе. Имали смо изванредну посјету Владе Црне Горе Србији крајем прошлог мјесеца. У свим сегментима имамо прогрес и ја мислим да је, имајући у виду наше историјске, економске, културне и братске везе, природно да Србија и Црна Гора имају најбоље могуће односе.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.