Категорије
СНП

Objavljen konkurs

 MINISTARSTVO PROSVJETE DODIJELIĆE 166 STIPENDIJA TALENTOVANIM UČENICIMA

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od 1. septembra do 17. oktobra.

Prema objavljenom konkursu, učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 30 stipendija, a 30 onima koji produžavaju stipendiju.

Pravo na stipendiju imaće 40 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 50 učenika koji produžavaju stipendiju i 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju.

Kako su objasnili iz Ministarstva, pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole.

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

“Talentovanim učenikom smatra se učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar”, navodi se u konkursu.

Kako su saopštili, ukoliko se prijavi više kandidata od broja predviđenog konkursom, prednost imaju kandidati koji imaju veću prosječnu ocjenu i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

Izvor: Ministarstvo prosvjete

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.