Категорије
СНП

OPSTANAK VLADE ĆE NAJVIŠE ŠTETE DA DONESE DPS-u

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP CG Vladimir Joković u autorskom tekstu za Portal RTCG:

📌️ Dok se ovih dana zagrijava atmosfera uoči skupštinske sjednice na kojoj će biti raspravljano o povjerenju Vladi Crne Gore, pojavljuju se i razne procjene i prognoze oko toga šta će se toga dana desiti.

Sa koje god strane da dolaze predviđanja, oko jednoga su svi saglasni – opstanak ove Vlade Crne Gore, čiji sam potpredsjednik, će najviše štete da donese DPS-u i jasno će se dokazati njihova nemoć. Ukoliko ne bude dovoljno glasova poslanika za rušenje Vlade Crne Gore, to će pokazati da DPS više nikada neće imati značajniji uticaj u crnogorskoj politici.

🖇 Inicirajući skupštinsku raspravu o povjerenju Vladi, funkcioneri DPS-a su veoma precizno saopštili da žele da se sruši Vlada kako bi se time srušio Temeljni ugovor koji smo potpisali sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To znači da je stvar čiste logike da će glasanje o povjerenju Vladi Crne Gore biti glasanje o tome ko je za Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ko je protiv.

Opstanak ove Vlade direktno je, dakle, povezan sa stavom o tome treba li Crna Gora da ima potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ili ne. Ukoliko DPS ne sruši Vladu 19. avgusta, prestaje svaka priča o suspenziji Temeljnog ugovora. U isto vrijeme će DPS-ovo dugogodišnje nepoštovanje Srpske pravoslavne biti potpuno marginalizovano.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih smatram da će opstanak ove Vlade Crne Gore donijeti štetu DPS-u tiče se naše borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nema osobe danas u Crnoj Gori koja ne pozdravlja snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koju je pokrenula Vlada čiji sam potpredsjednik. Mi vodimo najposvećeniju i najsnažniju borbu protiv kriminala u istoriji Crne Gore.

➡️ Smjenom Vlade kriminal bi ostao netaknut, a proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji bio bi usporen ili čak i suspendovan na neko vrijeme. Socijalistička narodna partija Crne Gore se bori za to da Crna Gora postane punopravna članica Evropske unije, a reformska Vlada Crne Gore čiji smo dio veoma je doprinijela ubrzanju našeg evropskog puta.

Zbog svega toga nije realno da će 19. avgusta da padne ova Vlada Crne Gore. DPS se uzda u jednu jedinu slamku spasa koja im je sada vidljiva, a to je Aleksa Bečić. DPS ne bi ulazio u ovu avanturu da prethodno nije obezbijedio direktnu podršku Alekse Bečića. U Bečića se nadaju ne zato što u njemu vide partnera, nego zato što se Bečić nikada nije pomirio sa time da više nije predsjednik Skupštine Crne Gore, pa računaju na njegovu naivnost i političku kratkovidost.

Postoji, međutim, jedna ključna i dovoljna prepreka za Aleksu Bečića da sa DPS-om sruši ovu Vladu. To je izjava časti koju je kao član i lider Demokrata potpisao 2019. godine da nikada neće podržati Demokratsku partiju socijalista Crne Gore, niti će, radi vršenja vlasti, biti u koaliciji ili činiti skupštinsku većinu sa DPS-om. E, 19. avgust će biti ispit svih ispita i posle toga će se znati ko ima koliko časti i provjeriće se da li oni koji o časti najviše pričaju te časti i imaju.

Bližimo se toj skupštinskoj sjednici i 19. avgust će sve reći. Potencijalno glasanje Alekse Bečića za DPS-ov predlog za rušenje Vlade bio bi put u njegovu brzu i potpunu političku marginalizaciju. Budući da je politički stasavao u juniorskom sastavu SNP-a, vjerujem da je nešto časno ipak ponio iz naše čuvene barake.

Jedno od pitanja ovih dana je i da li Vladu Crne Gore, kojoj u Skupštini Crne Gore neće biti izglasano nepovjerenje, treba dodatno osnažiti. I tu je stvar jasna. Poslije 19. avgusta sve će maske da padnu i sve će karte biti na stolu. Važno je da odluke koje se sada donose budu racionalne i apelujem na sve da u procesima odlučivanja koji slijede prevlada razum.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.