Категорије
СНП

Kovač: Svjedoci smo brojnih primjera kompromitacije sudijske profesije, dovedeno u pitanje ostvarivanje pravde

Na Tviter nalogu Ministarstva pravde je objavljeno da je Kovač uputio čestitku nosiocima sudijske funkcije i svim zaposlenima u sudstvu, povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva

Svjedoci smo brojnih primjera kompromitacije sudijske profesije, nažalost od pojedinaca koji su pokrivali najviše pravosudne funkcije, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje pravde za sve građane Crne Gore, saopštio je ministar pravde Marko Kovač.

Na Tviter nalogu Ministarstva pravde je objavljeno da je Kovač uputio čestitku nosiocima sudijske funkcije i svim zaposlenima u sudstvu, povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva.

„Koristim priliku da vam čestitam Dan crnogorskog sudstva i pružim punu podršku u težnji da, u što skorijoj budućnosti, opravdate svoju ulogu u društvu na način koji je dostojan našeg pravnog nasljeđa i tradicionalne crnogorske etike“, istakao je Kovač.

On je dodao da je uloga sudstva u svakoj demokratskoj državi da obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan, pravičan i efikasan način uz poštovanje univerzalnih vrijednosti demokratskih društava utemeljenih na vladavini prava

„Danas, kada obilježavate svoj dan, podsjetiću vas da sudija mora biti oličenje pravednosti, moralne čistote i hrabrosti jer je u funkciji koju obnašate u društvu sadržan najuzvišeniji ideal pravde kao neprikosnoveno civilizacijsko dostignuće“, poručio je Kovač.

On je naveo da se upravo od sudija traži i očekuje kvalitet više, kao i značajan iskorak u profesionalnom i etičkom smislu, koji će svim građanima Crne Gore u skoroj budućnosti vratiti poljuljano povjerenje u naš pravosudni sistem.

„Vaša uloga u reformskim procesima u oblasti temeljnih prava, vladavine zakona, pravne države je nemjerljiva i očekuje vas izuzetno naporan i težak put do postizanja svega onog što sudstvo, kao institucija najveće vrijednosti, predstavlja u svakom demokratskom društvu. Uvažene sudije, na tom putu niste sami. Dostignuće ideala pravde je obaveza svih nas koji smo odgovorni pred građanima posebno sada, kada se nalazimo pred velikim izazovima koje nameću dešavanja u društvu. Uz tu poruku, želim vam mnogo uspjeha u radu koji je pred vama“, poručio je Kovač.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.