Категорије
СНП

Šćekić: Nivo pripremljenosti za vanredne situacije je i dalje neadekvatan

„Unapređivanje pripremljenosti i odgovora pretpostavlja politčki ambijent koji podstiče povjerenje i solidarnost, ali i ulaganja u cilju jačanja kapaciteta za nadzor, kompetentne i obučene zdravstveno radnike, kao i blagovremeni pristup djelotvornim vakcinama, ljekovima i reagensima“, rekao je Šćekić

Zdravlje predstavlja politički i razvojni prioritet Vlade Crne Gore, kao osnov održivog, inkluzivnog razvoja i „zelene“ tranzicije“, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja to rekao na sastanku sa američkom ambasadrokom u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i Gundom Veilerom, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za saradnju sa zemljama u regionu Evrope.

U saopštenju se dodaje da je izražavajući zahvalnost za dragocjenu podršku naroda i Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i kontinuiranu pomoć SZO, Šćekić kazao da je nivo pripremljenosti za vanredne situacije, ne samo u Crnoj Gori, već u svim zemljama Zapadnog Balkana, i dalje neadekvatan i traži političku posvećenost, ulaganja i snažna partnerstva.

„Unapređivanje pripremljenosti i odgovora pretpostavlja politčki ambijent koji podstiče povjerenje i solidarnost, ali i ulaganja u cilju jačanja kapaciteta za nadzor, kompetentne i obučene zdravstveno radnike, kao i blagovremeni pristup djelotvornim vakcinama, ljekovima i reagensima“, rekao je Šćekić.

On je „podsjećajući na važnost donacija i finansijske pomoći Vlade SAD-a, koju uspješno realizuje SZO“, naglasio da je jednako važno iskoristiti ostvarene rezultate kao bazu za dalje jačanje kapaciteta kroz bilateralna i multilateralna partnerstva za pripremljenost i odgovor na buduće krize.

„Nema bezbjedne Evrope bez bezbjednog i snažnog Balkana i izražavam očekivanje da će na predstojećem Samitu zemalja Zapadnog Balkana biti „prostora“ za zdravlje, jer je ulaganje u zdravlje i zdravstvenu sigurnost investicija u budućnost“, poručio je Šćekić.

Rajnke je istakla važnost implementacije USAID-ovog projekta u odgovoru na COVID-19 (American Rescue Plan COVID-19 Response Activity ARPA) vrijednog 2,7 miliona dolara, koji sprovodi Kancelarija SZO u Crnoj Gori.

„Projekat podržava zdravstveni sistem Crne Gore u borbi protiv pandemije, kroz proširenje pristupa dijagnostici i terapiji za otkrivanje, upravljanje i liječenje COVID-19, kao i podsticanje napora zdravstvenih vlasti u imunizaciji“, rekla je ambasadorka SAD.

Veiler je rekao da aktivnosti na jačanju kapaciteta za odgovor na COVID 19 pandemiju, koje je u prethodnom periodu realizovala SZO, a uz dragocjenu finansijsku podršku Vlade SAD-a, kako u Crnoj Gori, tako i u drugim zemljama regiona Evrope, predstavljaju paradigmu uspješnog partnerstva u funkciji unapređenja zdravlja, očuvanja života i jačanja kapaciteta pripremljenosti i odgovora na buduće krize.

„U predstojećem periodu ova saradnja u Crnoj Gori dodatno će se unaprijediti i intenzivirati kroz planirane aktivnosti na planu promocije imunizacije protiv COVID 19“, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Veiler je poručio da će SZO, sa jednakom posvećenošću nastaviti podršku Ministarstvu zdravlja, kako bi se temeljima ostvarenih rezultata ovog produktivog partnerstva sa Vladom SAD, dalje osnažili kapaciteti za zdravstvenu sigurnost u zemlji, a posebno kroz saradnju sa Evropskom unijom.

„Veiler je posebno pozdravio opredijeljenost Vlade Crne Gore da i u okolnostima kada se kao i sve zemlje regiona Evrope i naša zemlja suočava sa brojnim složenim izazovima, zdravlje bude u vrhu političke i razvojne agende“, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

On je rekao da Mapa puta za unapređenje zdravlja u zemljama Zapadnog Balkana, koja je usvojena u decembru prošle godine i razvijena uz podršku SZO, predstavlja našu zajedničku platformu za inovativni pristup unapređenju zdravlja, mobilizaciju političke podrške i stvaranje partnerstava za zdravlje.

„Ona je potvrda da zdravlje ima važnu ulogu u zemljama Zapadnog Balkana u smislu njihovog razvoja i stabilnosti ukupnog regiona. Izražavam zadovoljstvo zbog najavljenog ulaganja u jačanje bolničke infrastrukture u zemlji, budući da su bezbjedne bolnice sa kapacitetom da i u okolnostima krize pružaju esencijalne zdravstvene servise, okosnica otpornog zdravstvenog sistema i napora na ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite“, rekao je Veiler.

On je kazao da je, kao rezultat konstruktivnih konsultacija sa Šćekićem i njegovim timom, već dogovoreni prvi koraci na planu realizacije programa „bezbjedne bolnice“ u Crnoj Gori, u formi procjene kapaciteta, čiji nalazi će poslužiti kao osnov za detaljna planiranja o ulaganju u jačanje bolničke infrastrukture u zemlji.

„Posebnu zahvalnost, dr Veiler je izrazio u vezi sa aktivnim učešćem ministra Šćekića i delegacije Crne Gore tokom nedavno održanog SZO Regionalnog komiteta na različitim sesijama, gdje su zemlje članice SZO odlučivale o daljim pravcima djelovanja u oblasti zdravstvene sigirnosti, digitalnog zdravlja, dostupnosti ljekovima, javnog zdravlja i sl“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Sastanku je prisustvovali Vladimir Obradović, državni sekretar Ministarstva zdravlja i dr Mina Brajović, šefica SZO kancelarije u Crno Gori.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.