Категорије
СНП

Damjanović: Realno je da popis bude u oktobru ili novembru naredne godine

U Crnoj Gori trenutno ne postoji politička stabilnost za organizovanje popisa, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, dodajući da bi bilo realno da on bude održan u oktobru ili novembru naredne godine.

Damjanović je na sjednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o Predlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kazao da je Vlada usvojila zaključke koje je dostavila parlamentu, a kojim se obavezuje da će, u saradnju sa Skupštinom, utvrditi period sprovođenja popisa.

Prema njegovim riječima, period popisa stanovništva ne treba da se preklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja, ili u periodu godine kada koji je karakterističan po vremenskim uslovima koji otežavaju pristup domaćinstvima.

Damjanović je kazao da popis ne može biti organizovam u zimskim i ljetnjim mjesecima, a da bi bilo poželjno da on bude održan u situaciji elementarne političke stabilnosti.

“Svjedoci smo da tu stabilnost trenutno nemamo u Crnoj Gori“, rekao je Damjanović.

Kako je naveo, imajući u vidu da se naredne godine održavaju redovni predsjednički izbori u maju ili aprilu, popis bi morao da bude održan u oktobru ili novembru naredne godine.

„To je za godinu dana. Pola godine bi bio neophodan period da se Monstat, ostali državni organi i lokalne samouprave spreme za ove aktivnosti“, rekao je Damjanović, navodeći da će sprovođenje popisa koštati pet miliona eura.

On je kazao da će popis dati osnovne statističke pokazatelje i parametre koji su neophodni u sprovođenju svih javnih politika.

Izvor: https://adria.tv

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.