Категорије
СНП

НИЈЕ ГРЕШКА У ЗАКОНУ О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДСЈЕДНИКУ КОЈИ ЈЕ УСВОЈЕН СИНОЋ У ПАРЛАМЕНТУ, ВЕЋ ЈЕ БИЛА ТЕХНИЧКА ГРЕШКА У ПРОПРАТНОМ АКТУ КОЈА ЈЕ ИСПРАВЉЕНА

Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић казала је да ће исправљена верзија пропратног акта Измјена закона о предсједнику сјутра бити достављена Предсједнику Црне Горе на потписивање. Вјерује и да ће Ђукановић други пут потписати Закон и да неће ући у директно кршење Устава.Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је Скупштини измјене Закона о предсједнику због грешке у називу поново изгласаног акта, саопштио је савјетник предсједника за уставни систем и правна питања, Борис Бастијанчић.

“Није грешка у Закону о измјенама и допунама закона који је усвојен синоћ у парламенту, већ је била грешка у пропратном акту која је исправљена”, казала је Ђуровић у „Интервјуу“ на ТВЦГ.

Исправљена верзија ће, како каже, сјутра бити послата предсједнику, јер како наводи Служба предсједника ради краће од Службе Скупштине Црне Горе.“Сјутра ујутру ће бити поново достављен пратећи акт, јер је Закон већ достављен”, казала је Ђуровић.

Немогуће је, каже, да она као предсједница Скупштине повуче Закон о предсједнику, јер то може урадити само предлагач.“Не можемо говорити о повлачењу. Јуче је једино могло да се деси да Закон не буде изгласан други пут”, навела је Ђуровић.

Мишљење Венецијанске комисије, како каже, треба посматрати у цјелости, јер се у њему не посматра појединачно само Закон о предсједнику.“Имам осјећај да се извјештај ВК посматра као “шведски сто”, свако из њега извлачи само оно што му одговара и што се уклапа у његове мишљење”, каже Ђуровићева.Она каже да је ВК јасно ставила до знања да су претходни поступцији и претходне активности првенствено око тога да је 42. Влада изгубила повјерење и да након тога предсједник није предложио мандата и да је било неопходно наћи механизам за изналажење рјешење.

Наводи и да је Закон о предсједнику предложен у циљу тражена деблокирајућег механизма, који је, како наводи врло близак ономе што је ВК предлагала 2007.

“О питању уставности може да одлучује једино Уставни суд. То да немамо Уставни суд ВК понавља ја мислим бар пет пута у извјештају напомињући да једино Уставни суд може да одлучује о уставности неког акт…Највећа препорука ВК је да би врста деблокирајућег механизма требало да буде изгласана квалификованом већином, а не простом и то је свакако за размишљање”, навела је Ђуровић.Јуче је уз измјене Закона о предсједнику усвојена и како, како каже, нека врста инструмента деблокирајућег механизма.

Наводи и да је Закон у процедури по хитном поступку и предсједник има три дана да га прогласи, а ти рокови теку од дана усвајања.“Ја не вјерујем да ће Ђукановић ући у директно кршење Устава. Морамо бити свјесни да у процедури већ постоји једна инцијатива за оцјену уставности поступака Ђукановића, када није дао мандат Лекићу, са те стране прво парламент, па Уставни суд кад буде формиран ће донијети одлуку. Што се тиче проглашења закона, ту је Устав јасан и то је обавеза предсједника и ја не мислим да ће предсједник себи дозволити да уђе у директно кршења Устава”, навела је Ђуровић.На питање да ли након свега постоји опасност од међународне изолације Црне Горе, Ђуровић наводи да је интерес неких структура да се створи слика да је нова парламентарна већина антиевропска.

“Парламентарна већина је јасно показала да жели да формира све институције у и да жели да Црна Гора иде напријед ка ЕУ”, навела је Ђуровић.

Ђукановић да предложи Лекића?

Каже и да Миодраг Лекић има подршку 41 посланика да буде мандатар.

“Очекујем од Ђукановића да након ступања на снагу овог Закона, да покрене поступак консултација и да након тога предложи Лекића за мандатара. Након тога постоје рокови унутар којих Лекић треба да предложи Скупштини састав и програм Владе. Ја сам убјеђена да послије свег овог што смо прошли да ће партије парламентарне већине то питање на најбржи начин ријешити”, навела је Ђуровић.Данас је отказана и сједница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Црне Горе (ПОСП) у Стразбуру. Копредсједавајући ПОСП-а Владимир Билчик је у разговору са предсједницом Скупштине Данијелом Ђуровић отказао је долазак црногорске делегације који је био планиран за данас.Ђуровић каже да се у разговору са Билчиком није поставило питање Закона о предсједнику, него како наводи, укупна дешавања у Црној Гори.“Ја ту видим и дешавања испред Скупштине ЦГ и на неизбор судија Уставног суда”, навела је Ђуровић.

Каже и да је парламент мјеста гдје се треба разговарати

“Састанак ПОСП јесте прилика да и власт и опозиција разговарају о свим питањима, па и оним отвореним и актуелним и мислим да је штета што смо ту прилуку пропустили. Можда се господину Билчику чинилу да је непосредно након синоћњих дешавања да је ситуација свјежа и да то треба одложити”, навела је Ђуровић која није жељела да каже да ли је можда било политичког утицаја на Билчика из Црне Горе.Каже и да осјећа личну одговорност, што није постигнут договор око избора судија Уставног суда, иако како, додаје нема њене формалне одговорности.Сматра и да судије Уставног суда морају бити стручни, професионални и независни појединци.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.