Категорије
СНП

ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ, МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЛИДЕРА СНП-а, ВЛАДИМИРА ЈОКОВИЋА

Јоковић: Неизбор судија Уставног суда највећи проблем

Највећи проблем у Црној Гори је неизгласавање судија Уставног суда (УС), поручено је након састанка потпредсједника Владе Црне Горе Владимира Јоковића са званичницима Белгије.

Током, посјете Бриселу Јоковић је разговарао са директором за Југоисточну Европу, Балкан и Азију за Ликом Либоом, а заједнички је констатовано да је прије расписивања нових избора потребно изабрати судије УС.

“Ако смо имали локалне изборе који су одржани прије скоро три мјесеца, а немамо проглашене те резутате због недостатка кворума у УС, поставља се озбиљно питање како ићи на сљедеће изборе ако ни они не би могли бити проглашени. Дакле, суштина је да се изаберу судије УС и онда су оне једино компетентне по Уставу да прогласе да ли је неки закон, да ли је Законом о предсједнику прекршен Устав и да ли је предсједник прекршио Устав, када сходно договору парламентарне већине није дао мандате г. Лекићу да састави Владу. Ми сматрамо да је он тада прекршио Устав, као сто неки други сматрају да је Устав прекршен овим законом”, каже Јоковић.Поручио је да у Црној Гори треба спустити тензије.

„Сагласили смо се да ничему не служе демонстрације, напади на Скупштину, да се треба вратити у правни оквир, да морамо изабрати судије УС, а онда ако је то политички договор, да се иде на изборе који могу бити прије или послије предсједничких избора“, оцјењује Јоковић.

На питање да ли страхује да би ЕУ могла да оспори легитимитет одлука које су донешене на основу измијењеног Закона о предсједнику, Јоковић каже да постоји забринутост, али да се из ове кризе мора изаћи на неки начин.“Изгласавање Закона о предсједнику је нешто што доприноси рјешавању ове ситуације, вратићемо се на оно што је била обавеза предсједника, г. Лекић би добио мандат и била би изабрана нова влада која би припремила нове изборе, да ли 2024. када истиче маднат овом сазиву скупштине или неке пријевремене изборе то је сасвим небитно“, каже Јоковић.

„Суштина је да се Црна Гора стабилизује и да они који протестују схвате да нијесу протести изазвани одлукама парламентарне већине и садашње Владе него одлукама садашње опозиције која није хтјела да изабере судије УС“По његовом мишљењу, суштина је да се Црна Гора стабилизује и да „они који протестују схвате да нијесу протести изазвани одлукама парламентарне већине и садашње Владе него одлукама садашње опозиције која није хтјела да изабере судије УС”.Јоковић наглашава и да нико није рекао ни једну негативну ријеч о судијама, да није оспорио њихово морално нити професионално и правничко знање.

„Ово је била политика, ја са жаљењем могу да констатујем да некима у овом тренутку у Црној Гори највише одговара нестабилност, како би показали Европи да без њих Црна Гора не може ићи напријед, а знамо добро за њихово вријеме колики су били криминал и корупција, и какве су њихове одлуке о судијама биле. Сада је замјеник СДТ-а у притвору, предсједница Врховног суда, предсједник Привредног суда, дакле њихове одлуке су биле поражавајуће по борбу против криминала и корупције“, каже потпредсједник Владе.Каже да је суштина да се неки боје других одлука које ће услиједити.

„Ми у СНП и сви у садашњој власти не желимо нити једну ванинституционалну мјеру и све да буде у оквиру права закона и Црна Гора кад се врати томе, дефинитивно ће бити рјешења“, сматра Јоковић.Поручује и да је необјашњиво је да ДПС позива на ванредне парлкаментарне изборе након сто је преживио убједљив пораз на локалним изборима.„Вјероватно неизгласавањем УС они желе да са позиција власти у свим општинана што су изгубили да уђу с њиховим предсједницима како би постигли бољи резултат. Напросто, не може се ићи на нове изборе док се не прогласе резултати већ одржаних избора“, закључује Јоковић.

Унаприједити пољопривредну сарадњу Белгије и Црне Горе

Сарадњу у области пољопривреде између Црне Горе и Белгије могуће је додатно унаприједити у области робне размјене, поручио је Јоковић, током посјете Бриселу, гђе је разговарао са белгијским министром пољопривреде Давидом Кларинвалом.

„Посебно мислим на производњу вина и малина и извоз тих производа у Белгију, и да се из Белгије увозе неостајуће количине роба, првенствено високогенетских грла за мљекарство и свињарство“, истакао је Јоковић.

На састанку се разговарало и о организовању студијског путовања за црногорске пољопривредне произвођаче у Белгију, као и за стручњаке – ветеринаре и фитосанитарна лица, како би се упознали са најважнијим достигнућима у области безбједности хране.

То је, како наглашава министар, нарочито значајно у процесу преговора између Црне Горе и ЕУ, првенствено у поглављима 11, 12 и 13 у којима је важно добити подршку Белгије, будући да је то водећа држава у области пољопривреде у Европи.Министар Јоковић наглашава и да не сматра да би постојећа политичка криза у Црној Гори могла негативно утицати на будућу сарању.“Мислим да ћемо након ове посјете то унаприједити и неће доћи до било какавог застоја”, закључио је Јоковић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.