Категорије
СНП

Ковач: Ветинг подразумијева процјену имовине у власништву судија и тужилаца, чланова њихових породица, провјеру евентуалне повезаности с криминалом, процјену професионалних квалификацијa…

Ministarstvu pravde danas je održan prvi sastanak Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, odnosno sistema odgovornosti sudija i državnih tužilaca, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako se navodi u saopštenju zadatak Radnog tima je da na sistemski i sveobuhvatan način izradi Analizu stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, uz sagledavanje iskustva država u kojima je ovaj proces već primijenjen, a sve u cilju otklanjanja sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca.

Sastanak Radnog tima otvorio je ministar pravde Marko Kovač, koji je predsjednik Radnog tima, i upoznao učesnike sa razlozima za izradu Analize i potrebom definisanja plana konkretnih aktivnosti na izradi ovog dokumenta.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, utvrđena dinamika rada na predmetnoj analizi.

Zaključeno je da se u prvoj fazi sagleda važeći ustavni i zakonodavni okvir koji se odnosi na status sudija i državnih tužilaca i sistem njihove odgovornosti, kao i međunarodni standardi i uporedna iskustva zemlja koje su već sprovodile ovaj proces. Predstavnica Savjeta Evrope koja je prisustvovala sastanku je iskazala spremnost da se u okviru zajedničkog projekta koji se bavi odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija pruži podrška radu Radnog tima kao i izradi predmetne Analize”, saopšteno je iz Ministarstva pravde

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.